HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

  • klebit: Én nem értek ezekhez a blogokhoz, de az ateizmus isten tagadást jelent... semmiképpen nem bármi me... (2022.01.22. 18:32) Mi a szekularizmus?
  • Világnézet Netes Napló: Isten tudományosan vizsgálható, már a hazai ateisták szerint is erkolcstan.blog.hu/2021/03/20/ist... (2021.04.17. 12:58) Anya, Apa! Ateista vagyok.
  • Eszter 50: Üdvözletem! A homoszexuálisok megkövezésétől azért tekint el az Egyház annak ellenére, hogy a homo... (2020.10.21. 17:02) A tudatlanság magabiztossága
  • Janos DrWittredi: @Hovirag: " A védelmi lefedettség hiánya világszerte kanyaró járványokat okozott,..." "Az UNICEF... (2019.08.18. 13:18) Dühös tudós válasza egy oltásellenes posztra
  • F.M.J.: @TanBá: "A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri." - Tehát a szentség az, am... (2019.04.12. 09:17) Izland eltörölte a blaszfémiatörvényt!

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) Köztársaság (1) köztársaság (2) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) liberalizmus (1) Liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

A szekularizmus egy olyan alapelv, mely két pilléren nyugszik. Az első a vallási intézmények szigorú elválasztása az államtól. A második az állampolgárok jog előtti egyenlősége vallási és hitéleti meggyőződéstől függetlenül.

Vallás és Állam szétválasztása

Az állam és a vallások szétválasztása a szekularizmus alapja. Ez biztosítja, hogy vallási csoportok nem avatkozhatnak bele az állam dolgaiba, és az állam sem avatkozhat bele a vallásokéba.

Magyarország helyzete a szekularizmus szempontjából meglehetősen problémás. Az Alaptörvény egyrészt kimondja az állam és az egyházak szétválasztását, de az együttműködésüket is. Maga az Alaptörvény is meglehetősen elfogult a kereszténység irányában, megfogalmazása közel sem mondható vallásilag semlegesnek. Az alaptörvényen túl az egyházjogi törvény egyértelműen politikai alapon diszkriminál a különböző vallási közösségek között. A Vatikáni Szerződés pedig tovább fokozza az előbbi dokumentumok által teremtett egyenlőtlen helyzetet.

Magyarországon a mindennapi életünkre leginkább a kereszténység van hatással a jogalkotáson keresztül, pedig az országban rengeteg más valláshoz tartozó, sőt a vallásokat elutasító ember él együtt.

Ha Magyarország valóban egy szekuláris demokrácia volna, akkor a jogrendszerünkben, az intézményi és politikai struktúrákban sokkal jobban tükröződnie kellene az állam és a vallások tényleges szétválasztásának.

A szekularizmus egyaránt védelmezi a hívőket és a nem hívőket

A szekularizmus minden ember számára biztosítja és védi a vallási meggyőződéshez és annak gyakorlásához való jogot. A szekularizmus nem a vallásszabadság korlátozása, hanem a gondolati és lelkiismereti szabadság biztosítása hívők és nem hívők számára egyaránt.

Vallásszabadság

A szekularizmus maximálisan védelmezi a vallási és egyéb hiedelmek szabadságát, és garantálja az azok gyakorlásához való jogot mindaddig, amíg az nem sérti aránytalanul mások jogait és szabadságát. A szekularizmus biztosítja, hogy az egyénnek mind a vallása megválasztásához és gyakorlásához, mind a vallásoktól való elhatárolódáshoz ugyanúgy joga legyen. A szekularizmus egyszerre jelenti a vallásszabadságot és a vallásoktól való szabadságot.

deak szekularizmus.jpg

A szekularizmus lényege a demokrácia és a jogegyenlőség

Egy szekuláris demokráciában jogilag minden állampolgár egyenlő. Semmiféle vallási vagy politikai hovatartozás nem biztosít senki számára sem előnyt, sem hátrányt, és a vallások hívei pontosan ugyanolyan állampolgároknak számítanak – azonos jogokkal és kötelességekkel –, mint bárki más.

A szekularizmus az emberi jogok elsőbbségét hirdeti a kirekesztő és megkülönböztető vallási előírásokkal szemben. Szavatolja a nők, az LMBTQ közösség és a kisebbségek tagjai számára a jog előtti egyenlőséget. Ez a jog előtti egyenlőség az alapja annak is, hogy a nem hívők ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint azok, akik valamely vallási vagy filozófiai hithez tartozónak vallják magukat.

A közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés

Mindannyian igénybe vesszük a kórházakat, az iskolákat, a rendőrséget és a helyi önkormányzat szolgáltatásait. Lényeges, hogy ezen közszolgáltatások szekulárisak legyenek abban az értelemben, hogy igénybevételük mindenki számára, korlátozás nélkül lehetséges legyen vallási meggyőződéstől, vagy annak hiányától függetlenül. Minden állami fenntartású iskola vallásilag semleges kell legyen, ahol a gyermekeket együtt oktatják, tekintet nélkül a szüleik vallására. Ha egy vallási vagy hitéleti szervezet közfeladatot vállal át az államtól, a létrejövő szerződésben garantálni kell, hogy az átvállalt közfeladatot világnézetileg semleges módon fogják végezni, és a tevékenységet nem fogják felhasználni az adott hitéleti csoport eszméinek propagálására.

A szekularizmus nem jelent ateizmust

Az ateizmus az istenben, vagy istenekben való hit hiánya. A szekularizmus pedig mindössze keretet biztosít egy vallásilag sokszínű, demokratikus társadalom számára. Az ateisták természetszerűleg támogatják a szekularizmust, de a szekularizmus önmaga nem kívánja a vallások, vagy hitek doktrínáit megkérdőjelezni, sem pedig az ateizmust bárkire ráerőszakolni.

A szekularizmus mindössze egy rendező elv, mely hívők és nem hívők számára egyaránt biztosítja a társadalmi egyenlőséget: a politikában, az oktatásban, a törvényhozásban és minden más területen is.

A szekularizmus védelmezi a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát

A vallásos embereknek joguk van a hiedelmeiket nyilvánosan kifejezni, azonban ez a jog azokat is megilleti, akik ezen hiteket elutasítják vagy kétségbe vonják. Vallásos hitek, eszmék és szervezetek nem élvezhetnek semmiféle kiváltságos védelmet a szólásszabadsággal szemben. Egy demokráciában muszáj, hogy minden eszmét és ideát meg tudjunk vitatni. Jogai az embereknek vannak, nem az eszméknek.

A szekularizmus a legjobb esélyünk egy olyan társadalom megteremtésére, melyben a legkülönbözőbb vallásokhoz tartozó és a vallástalan emberek is egyenlőkként és békében tudnak együtt élni.

A szöveg alapját a National Secular Association brit szervezet oldalán található leírás képezi.

Címkék: szekularizmus

2 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr226040636

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szekuláris humanizmus. Mi is az? 2014.04.16. 12:41:11

Azon kevés filozófiai irányzatok közé tartozik, amelyek ténylegesen megköveteli a logikus, kritikus gondolkodásmódot és az emberi igazságkeresés során a tudományos módszerek alkalmazását. A szekuláris humanizmus egy naturalisztikus világnézet, fő...

Trackback: Szekuláris humanizmus. Mi is az? 2014.04.16. 12:35:11

Azon kevés filozófiai irányzatok közé tartozik, amelyek ténylegesen megköveteli a logikus, kritikus gondolkodásmódot és az emberi igazságkeresés során a tudományos módszerek alkalmazását. A szekuláris humanizmus egy naturalisztikus világnézet, fő...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeToXXX 2014.04.16. 20:46:26

sajnos újabb 4 év sötét középkor következik 8P

klebit 2022.01.22. 18:32:44

Én nem értek ezekhez a blogokhoz, de az ateizmus isten tagadást jelent... semmiképpen nem bármi megalkuvást!.. kérem a szerzőt módosítsa az erre vonatkozó dolgokat.
süti beállítások módosítása