HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

  • klebit: Én nem értek ezekhez a blogokhoz, de az ateizmus isten tagadást jelent... semmiképpen nem bármi me... (2022.01.22. 18:32) Mi a szekularizmus?
  • Világnézet Netes Napló: Isten tudományosan vizsgálható, már a hazai ateisták szerint is erkolcstan.blog.hu/2021/03/20/ist... (2021.04.17. 12:58) Anya, Apa! Ateista vagyok.
  • Eszter 50: Üdvözletem! A homoszexuálisok megkövezésétől azért tekint el az Egyház annak ellenére, hogy a homo... (2020.10.21. 17:02) A tudatlanság magabiztossága
  • Janos DrWittredi: @Hovirag: " A védelmi lefedettség hiánya világszerte kanyaró járványokat okozott,..." "Az UNICEF... (2019.08.18. 13:18) Dühös tudós válasza egy oltásellenes posztra
  • F.M.J.: @TanBá: "A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri." - Tehát a szentség az, am... (2019.04.12. 09:17) Izland eltörölte a blaszfémiatörvényt!

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) Köztársaság (1) köztársaság (2) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) liberalizmus (1) Liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Néhány hete kavart kisebbfajta botrányt, amikor kiderült, hogy a Fülöpné Erdő Mária (Erdő Péter bíboros testvére és az Apor Vilmos Főiskola rektora) által írt Élet a hitben című, 4. osztályosoknak szánt hittankönyv a következő mondatot tartalmazza: "A homoszexuális cselekedet azonos nemű személyek közötti szexuális kapcsolatot jelent. Ezek súlyos, halálos bűnök." A Magyar Katolikus Egyház, talán az idők szavát megérezve és Ferenc pápa nevével fémjelzett bimbódzó reformfolyamatot figyelembe véve, példásan reagált. Azt nyilatkozták, hogy a katolikus egyház minden homoszexuális embert fenntartások nélkül elfogad, valamint ígéretet tettek arra, hogy a kifogásolt részeket kijavítják.

Kevésbé volt örvendetes Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár nyilatkozta, aki a "Fidesz kereszténydemokrata tagozatának" nevében azt mondta, hogy az állami oktatásirányításnak semmi köze ahhoz, hogy mi áll a hittankönyvben, mivel az kizárólag az egyház belügye. Tehát állami iskolákban, az állam pénzén tartott hittanórák keretében eltűrhető az, hogy tízéves ártatlan gyerekeknek az emberi szexualitással kapcsolatos, feltehetőleg első élményük az lesz, hogy milyen nem fősodorbeli szexuális cselekedet tekinthető halálos bűnnek. Nem mintha sokkal mélyebben rázta volna meg az oktatási kormányzatot, amikor tavasszal a mélykúti hittantanár bugyira és kisnadrágra vetkőztette és pusziztatta a rá bízott gyerekeket, így szemléltetve a paráznaságot. (Ha rosszmájúak lennénk, akkor azt mondanánk, hogy reméljük, hogy nem a papoktól szerezik majd meg első szexuális élményüket a diákok, a Semjén Zsolt által vizionált szakállas bácsik helyett.)


leviticus.jpg

(A Leviták könyvében az is szerepel, hogy "tilos a hajvágás", de gondolom, attól a résztől eltekintünk.)

Tegnap azonban a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége néhány taktussal és évszázaddal lemaradva szükségét érezte, hogy közleményt adjon ki a Leviták könyvének elcsépelt idézetét citálva: „Ha valaki férfival hál együtt úgy, ahogy asszonnyal szoktak együtt hálni, ez utálatosság, amelyben mindketten részesek, ezért meg kell halniuk, vérük visszahull rájuk” – írja az Ószövetség (Leviták könyve 20:13). Azt állítják, hogy ebből az Ószövetségből vett mondatból az következik, hogy a hittankönyv megkérdőjelezett mondata nem kirekesztő vagy homofób.

1.) A Bibliai idézet azt mondja, hogy a melegeket (pontosabban a homoszexuális kapcsolatot folytató férfiakat) meg kell ölni. Mivel a keresztény világban már jó ideje nem szokás meleg embereket megkövezni, a keresztények semmibe veszik Jahve szavát, így nehéz nem öngólnak tekinteni azt, hogy egy olyan mondatra hivatkoznak, amelynek az egyik fele fölött már mindenki szerint elszállt az idő, a másik fele fölött pedig csak a többség szerint.

2.) Egy szekuláris társadalomban az, hogy a Biblia, a Korán vagy a Védák mit ír, semmivel sem nyomósabb érv, minthogy a Gyűrűk Urában vagy a Csillagok háborújában mit mond Gandalf vagy Yoda. (Ráadásul kevesebben is hallottak róla.)

3.) Miért gondolja egy szervezet, hogy pápábbnak kell lennie Ferenc pápánál és a Magyar Katolikus Egyháznál? Milyen világtalan alakok azok, akik még annyit sem fogtak fel a történelemből, hogy ha egy egyház nem akar úgy járni, mint az egyiptomi, görög, római stb. vallások, akkor haladnia kell a korral? El kell fogadnia a tudományos, erkölcsi fejlődést. A vaskori kecskepásztorok mára elfogadhatatlanná vált gondolataival pedig nem büszkélkednie kellene, hanem szégyellnie őket. Létezne ma még a Katolikus Egyház, ha kitartanak a lapos Föld, a rabszolgaság, a boszorkányüldözés és hasonlók mellett?

A közlemény így zárul:

A MAKÚSZ felhívja a figyelmet, hogy a Katolikus Egyház a „homoszexuális cselekedet” mellett számos más aktust is bűnnek tételez. Az érdeklődők horizontjának érdemi tágulása várható e tekintetben is a hittankönyvek további tanulmányozásától. De nemcsak bűnök, hanem erények ismeretére is szert tehet, aki forgatja a hittankönyveket. Ezek közül az okosság erényének gyakorlása javasolható azoknak, akiknek nehézséget okoz néhány rövid, bővített mondat megértése.

Az okosság erényét mi is csak javasolni tudjuk Szikora Józsefnek, a MAKÚSZ elnökének.

Címkék: oktatás homoszexualitás hittan Magyar Katolikus Egyház MAKÚSZ

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr955534626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter 50 2020.10.21. 17:02:59

Üdvözletem! A homoszexuálisok megkövezésétől azért tekint el az Egyház annak ellenére, hogy a homoszexualitást továbbra is bűnnek tekinti, mert Jézus óta az Újszövetséget tartja magára nézve kötelező(bb) érvényűnek, amelyben a homoszexuális cselekmények ugyan továbbra is bűnnek minősültek, azonban a kegyetlen megtorlásokat, a kivégzéseket, megkövezéseket elítélték Jézus és követői. Ez csak a cikk egyik gondolatára reflektál a sok közül, a többire azért nem, mert sok tekintetben igaza van, és egyet tudok érteni sok állításával (és ezt hívő keresztényként írom).
süti beállítások módosítása