HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

  • klebit: Én nem értek ezekhez a blogokhoz, de az ateizmus isten tagadást jelent... semmiképpen nem bármi me... (2022.01.22. 18:32) Mi a szekularizmus?
  • Világnézet Netes Napló: Isten tudományosan vizsgálható, már a hazai ateisták szerint is erkolcstan.blog.hu/2021/03/20/ist... (2021.04.17. 12:58) Anya, Apa! Ateista vagyok.
  • Eszter 50: Üdvözletem! A homoszexuálisok megkövezésétől azért tekint el az Egyház annak ellenére, hogy a homo... (2020.10.21. 17:02) A tudatlanság magabiztossága
  • Janos DrWittredi: @Hovirag: " A védelmi lefedettség hiánya világszerte kanyaró járványokat okozott,..." "Az UNICEF... (2019.08.18. 13:18) Dühös tudós válasza egy oltásellenes posztra
  • F.M.J.: @TanBá: "A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri." - Tehát a szentség az, am... (2019.04.12. 09:17) Izland eltörölte a blaszfémiatörvényt!

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) Köztársaság (1) köztársaság (2) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) Liberalizmus (1) liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Bár a katolikus egyház eddig sikeresen elhárított minden világi kérdezősködést a gyermekmolesztálási botránnyal kapcsolatban, azonban Vatikán állam egy jogi képviselőjét január 16-án az ENSZ gyermekjogi bizottsága fogja meghallgatni az ügyben. Az eseményről és az idáig vezető útról szóló tudósítást az alábbiakban az El País mexikói újság internetes cikke alapján közöljük.

world_02_0_temp-1373609068-51df9c6c-620x348.jpg     Ferenc pápa megölel egy gyermeket a heti audienciája közben a vatikáni Szent Péter téren
     Fotó: Reuters

Pedofil papok áldozatai kérik a Vatikán felelősségre vonását

Egy olyan találkozó elé néz a Vatikán, melyre eddig még nem volt példa. Csütörtökön Genfben az ENSZ gyermekjogi bizottsága többek között azt fogja vizsgálni, hogy a Katolikus Egyház hogyan reagált a tagjai által elkövetett gyermekmolesztálási esetekben az elmúlt évtizedekben. Történelmi jelentőségű esemény előtt állunk: mindeddig egyetlen szervezet sem mert szembeszegülni a Szentszékkel.

Áldozatok, valamint az őket képviselő amerikai, mexikói és európai egyesületek éltek az alkalommal, hogy benyújtsák az egyeztetett, jól dokumentált panaszukat a pedofil botrányokkal kapcsolatban a genfi bizottságnak. Csak Mexikó (ahonnan a 169 panaszos és egyesület jelenik meg) több, mint 200 különböző esetet tud felmutatni, és követeli, hogy ezeket mint állami jogsértést vizsgálja az ENSZ. Ezt a bizottság egy különálló folyamat során lesz kénytelen elbírálni.

„Sok szerencsét az ENSZ-szel, Atyám!”, üzente valaki szombaton Coyoacán egykori papjának, Alberto Athiének. Athié hétfőn érkezett Genfbe, hogy találkozzon a bizottság tagjaival. Az atya akkor mondott le, amikor az általa megtett első feljelentések Marcial Maciel, a Krisztus Légiója Kongregáció alapítója ellen süket fülekre találtak, Mexikóban és Rómában egyaránt. Úgy véli, hogy az ENSZ most egyedülálló alkalmat kapott arra, hogy igazságot szolgáltathasson. „Felelősség terheli az egyházat, hiszen bizonyítékok szólnak amellett, hogy a legmagasabb pozíciókból is leplezni próbálták a pedofil eseteket, és így csak megsokszorozták, meghosszabbították ezeket az ügyeket” - nyilatkozta Athié.

A Genfbe vezető út már 1990-ben kezdődött, amikor a Szentszék, mint állam aláírta a Gyermekjogi egyezményt. A megállapodás arra kötelezi azt aláírt feleket, hogy minden öt évben jelentést tegyenek arról, hogy az adott ország milyen sikerrel tartja be a meghatározott cikkelyeket. A Vatikán mindeddig arcátlan módon elmulasztotta ezeknek a beadását: 1995 és 2011 között egy jelentést sem tettek, annak ellenére, hogy addigra javában tombolt a pedofil botrány. „A már beadott dokumentumokban sem esik szó egyszer sem szexuális zaklatásról.” - tette hozzá Athié.

A bizottság júliusban ragadta meg a lehetőséget, hogy a történelem során először számon kérje a Katolikus Egyházon a mulasztásait. Genf többek között részletes információt kért a „lelkészek, szerzetesek, apácák és más vatikáni posztokat betöltők szexuális bűncselekményeiről”. Decemberi nyilvános válaszában a Vatikán egyáltalán nem hivatkozik konkrét esetekre és azt állítja, hogy a vizsgálat csak azokra az országokra tartozik, ahol az adott esetek történtek. „Amikor a Szentszék jóváhagyta az egyezményt, azt nem a világ katolikusainak nevében tette. A Katolikus egyház minden tagját csak a saját országának törvényei kötik” - áll a dokumentumban.

A magyarázkodás nem győzte meg az áldozatokat, akik közül sokan évek óta küzdenek, hogy bebizonyítsák, hogy az egyház aktívan igyekszik eltussolni a berkein belül történt szexuális bántalmazásokat, ahelyett, hogy bármit tennének az azt elszenvedőkért. A jelenleg is tartó botrány csak a múlt évtized legelején tört ki, egy egyesült államokbeli oknyomozó riport folytán, de az intézményen belül régóta szó esik a bántalmazásokról. 1962-ben a Katolikus Egyház minden tagja azt a határozott utasítást kapta, hogy kiátkozás terhe mellett köteles hallgatni minden molesztálási ügyről, amely szabály 2011-re lényegében változatlan maradt: egy szót sem a szexuális zaklatásról.

A mexikói dokumentumok különös hangsúlyt helyeznek a Krisztus Légiójának vezetőjére: „Maciel esetében sokkal nyilvánvalóbb volt az ügy eltussolása, hiszen maga II. János Pál avatkozott közbe” - mondta Athié, kiemelve, hogy hagyományosan a pedofil papokat általában csak „áthelyezték, a botrány elkerülése végett”. A Genfnek benyújtott iratokban azt is követelik, hogy azonnal állítsák le a volt pápa szentté avatásának folyamatát.

A jelenlegi pápa, Ferenc trónra lépésekor azonnal szembe szállt a pedofília problémájával, mivel felállított egy különleges vatikáni bizottságot. Az ENSZ-vizsgálat megállapításai 2014. január 31.-én kerülnek nyilvánosságra.

Fordítás: Magyar Szekuláris Egyesület

Az ENSZ meghallgatás előzetes anyaga az érdeklődők számára ITT érhető el

Címkék: ENSZ Vatikán Pedofília

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr825758899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.01.16. 01:22:11

"Bár a katolikus egyház eddig sikeresen elhárított minden világi kérdezősködést a gyermekmolesztálási botránnyal kapcsolatban"

Valószínűleg. Azért fizetett a Katolikus Egyház csak az USA-ban 2-3 milliárd dollárt a gyerekmolesztálások (egyes) áldozatainak.

bkkzol 2014.01.16. 01:38:40

Van miből fizetni! Évtizedek óta mossa a vatkáni bank az összes diktátor, multicég pénzét.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.01.16. 02:02:46

@bkkzol:

"Van miből fizetni!"

Van. Viszont mivel fizettek, nem igaz hogy "a katolikus egyház eddig sikeresen elhárított minden világi kérdezősködést a gyermekmolesztálási botránnyal kapcsolatban".

Ad Dio 2014.01.16. 07:37:19

Remélem az egyház tanul majd a leckéből. Bár a papjainak csak egy isssszonyat kis hányada érintett, egy is sok. Főleg ha van aki azt hiszi azzal tesz jót az egyháznak ha megpróbálja meg nem történtté tenni az ügyet.

mitisirjak 2014.01.16. 10:39:37

Nem sokáig húzza már a nagy szajha Királynő, aki beképzelten azt gondolja magabiztosan ül a trónon

Niro 2014.06.13. 08:14:50

@mitisirjak: Hát nem Jézus uralkodik már száz éve!?:D
süti beállítások módosítása