HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

  • klebit: Én nem értek ezekhez a blogokhoz, de az ateizmus isten tagadást jelent... semmiképpen nem bármi me... (2022.01.22. 18:32) Mi a szekularizmus?
  • Világnézet Netes Napló: Isten tudományosan vizsgálható, már a hazai ateisták szerint is erkolcstan.blog.hu/2021/03/20/ist... (2021.04.17. 12:58) Anya, Apa! Ateista vagyok.
  • Eszter 50: Üdvözletem! A homoszexuálisok megkövezésétől azért tekint el az Egyház annak ellenére, hogy a homo... (2020.10.21. 17:02) A tudatlanság magabiztossága
  • Janos DrWittredi: @Hovirag: " A védelmi lefedettség hiánya világszerte kanyaró járványokat okozott,..." "Az UNICEF... (2019.08.18. 13:18) Dühös tudós válasza egy oltásellenes posztra
  • F.M.J.: @TanBá: "A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri." - Tehát a szentség az, am... (2019.04.12. 09:17) Izland eltörölte a blaszfémiatörvényt!

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) Köztársaság (1) köztársaság (2) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) Liberalizmus (1) liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Egy liberális nemzetközi katolikus csoport kifogásolta, hogy a pápa megtévesztő módon beszélt a szekularizmusról egy, az orosz ortodox egyházhoz tartozó Kirill patriárkával közös nyilatkozatában.

large.jpg

A közös közlemény, amely a pápa és az orosz ortodox egyház ezer év kihagyás után tartott első találkozását követően jelent meg, olyan részleteket tartalmaz, mint például az „igen agresszív szekuláris ideológia” célja, hogy a keresztényeket a „közösségi élet peremére száműzze”.

„Aggódásukat fejezték ki a több országban fennálló helyzet miatt” és különösen nyugtalanok voltak egy jelenség miatt, amelyet úgy írtak le, hogy „néhány ország átalakulása szekuláris társadalommá, eltávolodva Istennel való minden kapcsolattól, illetve az Ő igazságától”.

Válaszul erre Jon O’Brien, az Egyesült Államok-beli Katolikusok a Választásért szervezet elnöke azt közölte, hogy a nyilatkozattevők „helytelenül fogalmaztak a szekularizmus valódi jelentését illetően”.

Egy szekuláris társadalom nem olyan, amelyben egy vallás vagy vallásos meggyőződés bármely módon el van nyomva, hanem éppen olyan, amelyben minden polgár úgy gyakorolhatja azt, ahogyan jónak látja. - vágott vissza.

"Egy szekuláris társadalomban élvezhetjük a vallásszabadságot, és a szabadságot a vallástól.

Az igazán vallásos szabadság tiszteli mások jogait ahhoz, hogy szabadon gyakorolják a vallásukat, vagy éppen hogy nem gyakorolják, attól függően, hogy ők maguk hogyan látják jónak.

Nem kivételezik egy bizonyos vallással a többi hátrányára és nem követ el erőszakot más vallások ellen azért, mert egy bizonyos vallásos hithez ragaszkodik.

Senki nem élvezhet vallásszabadságot a vallástól való szabadság nélkül – az éremnek két oldala van.”

A nyilatkozat szintén tartalmazza, újrafogalmazza mind a vezetők állásfoglalását az olyan házasság mellett, ami kizárólag „egy férfi és egy nő között köttetik”, mind pedig sajnálatukat fejezi ki azért, „hogy az együttélés más formái ugyanarra a szintre emelkedtek, mint ez a házasság”.

A közös nyilatkozatban azt állítják, hogy „az apaság és anyaság, mint a férfi és nő határozott elhivatottsága egy házasságban, száműzve lett a köztudatból”.

Erre válaszképp O’Brien azzal érvelt, hogy Ferenc pápa és Kirill patriárka megpróbálták ráerőszakolni a hitüket másokra:

„A vallási vezetőknek megvan a joguk arra, hogy kifejezzék a véleményüket, de a jog, hogy valaki döntsön a saját életét érintő alternatívák közül, egy olyan jog, amely alapvetően az egyént illeti meg.

Az államnak nem kellene bűntársként viselkednie az olyan kényszerítő gyakorlatokban, amelyek egy személy teológiai nézetét, vagy egy személyes véleményt az egyén jogai felé próbálnak emelni.

„Ironikus, hogy mind az ortodox, mind a római katolikus hagyományokban, a hívők többsége szerte a világban nem értenek egyet ezekkel a vallási vezetőkkel és továbbra is élnek a születésszabályozás és az abortusz lehetőségével, jóhiszeműen … egy globális felmérés után a katolikusok körében azt találták, hogy 66 százalékuk hiszi, hogy az abortuszt engedélyezni kellene néhány esetben, vagy minden körülmény között.

Miután nem sikerült meggyőzni a saját közösségeiket arról, hogy ragaszkodjanak az ő elképzeléseikhez, mindkét vezető megpróbál a törvényekre hatni annak érdekében, hogy megtagadják az alapvető jogokat.

A törvényekkel való ilyen visszaélésnek pusztító hatása lehet a szegényekre nézve, mert ők nem rendelkeznek anyagi eszközökkel ahhoz, hogy megbirkózzanak az egészségük útjában álló akadályokkal oly módon, ahogyan azt a gazdagok tehetik.

Egy videóban, melyet nemrég készített a Katolikusok a Választásért szervezet a Global Interfaith (Globális Vallásköz) és Secular Alliance (Szekuláris Szövetség) egyesületek nevében, O’Brien figyelmeztetett, hogy a vallás „újra és újra” konzervatív értelmezéseit arra használták, hogy megtagadják az emberi jogokat.

Szembe kell szállnunk a vallási szélsőségesség ellen. – érvelt O’Brien.

„Az elgondolás, hogy a kormány segítségül használja a vallási diszkriminációt az emberek szabadsága ellen kétségtelenül alapjában véve helytelen.

A vallás… nem uralhatja a közpolitikát. – tette hozzá befejezésül.

 

Forrás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr778447404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása