HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

  • klebit: Én nem értek ezekhez a blogokhoz, de az ateizmus isten tagadást jelent... semmiképpen nem bármi me... (2022.01.22. 18:32) Mi a szekularizmus?
  • Világnézet Netes Napló: Isten tudományosan vizsgálható, már a hazai ateisták szerint is erkolcstan.blog.hu/2021/03/20/ist... (2021.04.17. 12:58) Anya, Apa! Ateista vagyok.
  • Eszter 50: Üdvözletem! A homoszexuálisok megkövezésétől azért tekint el az Egyház annak ellenére, hogy a homo... (2020.10.21. 17:02) A tudatlanság magabiztossága
  • Janos DrWittredi: @Hovirag: " A védelmi lefedettség hiánya világszerte kanyaró járványokat okozott,..." "Az UNICEF... (2019.08.18. 13:18) Dühös tudós válasza egy oltásellenes posztra
  • F.M.J.: @TanBá: "A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri." - Tehát a szentség az, am... (2019.04.12. 09:17) Izland eltörölte a blaszfémiatörvényt!

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) köztársaság (2) Köztársaság (1) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) Liberalizmus (1) liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Stephen Fry nyílt levele David Cameron brit miniszterelnökhöz és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz az oroszországi melegellenes törvények miatt a jövő évben, Szocsiban megrendezendő Téli Olimpia bojkottja érdekében.
(magyar fordítás - Magyar Szekuláris Egyesület)

Tiszelt Miniszterelnök úr, Mr. Rogge, Lord Coe, és az olimpiai bizottsági tagjai!

Abban a reményben írok önöknek, hogy minden olimpiai szellemiségben élő sportimádó képes lesz most felidézni azt az ötkarikán esett foltot, mikor 1936-ban a berlini olimpia egy zsarnok diadalmas égisze alatt zajlott, aki két évvel korábban törvénybe iktatta egy kiszemelt kisebbség különösen kegyetlen üldöztetését, amely tagjainak egyetlen bűne a születésükkel eldőlő puszta véletlen volt. Ő akkor a zsidókat tiltotta el az akadémiai és közhivataloktól, biztosította, hogy a rendőrség ne vegyen tudomást az őket érő támadásokról, rablásokról, vagy megaláztatásokról, és elégettette, vagy betiltatta az általuk írt könyveket. Azt állította, hogy ezek az emberek „bemocskolják” a német lét hagyományait és tisztaságát, valamint fenyegetik a nemzet, a gyermekek, és a Német Birodalom jövőjét. Egyszerre vádolta őket a kommunizmus, a nemzetközi tőke és a bankok irányításának egymást kizáró bűneivel. Azzal vádolta őket, hogy liberalizmusuk és másságuk tönkretette a kultúrát. Az olimpiai mozgalom erről az aljasságról akkor tudomást sem véve készülődött tovább a hírhedt berlini olimpiára, amely a vidám Führer számára jó szereplési lehetőséget, és így egyre növekvő elismertséget hozott otthon és külföldön egyaránt. Minden történész egyetért abban, hogy ez önbizalmat adott neki. Önbizalmat, amelyet mindannyian tudunk, hogy végül mire használt fel.

Putyin hátborzongató pontossággal megy ugyanezen bűntett felé, csak ezúttal az orosz LGBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, és Transznemű) emberek kárára. Az ellenük elkövetett verések, gyilkosságok és megaláztatások felett elsiklik a rendőrség figyelme. A homoszexualitás védelme, vagy akár csak józan megvitatása is törvényellenes. Minden kijelentés, mint például, hogy Csajkovszkij meleg volt, akinek szexualitását mind művészete, mind az élete tükrözi, és ez inspirációt jelent más, homoszexuális művészeknek, börtönbüntetéssel sújtható. Nem elég csupán megemlíteni, hogy a meleg sportolók lehet, hogy nem lesznek biztonságban az olimpiai falujukban. Az olimpiai bizottságnak az általa elvileg képviselt közös emberi értékek nevében kötelessége erélyesen kiállni ezen barbár és fasiszta törvénnyel szemben, amit Putyin préselt keresztül az orosz törvényhozáson. Ne feledjük, hogy annak idején az olimpiai sportesemény nem csak atlétikai, de kulturális vetélkedést is jelentett. Mert igen, a sport önmaga is kulturális dolog. Nem egy társadalomtól és politikától elválasztott, külön kis buborékban létezik. Az a gondolat, hogy a sport és a politika különálló dolgok, több mint álnok, és több mint ostoba. Aljasul, és szándékosan hazug. Mindenki tudja, hogy a politika mindent átsző, egyszerűen azért, mert a politika nem más, mint a görög eredetű szavunk arra, „ami az emberekkel kapcsolatos”.

A Szocsiban, 2014-re tervezett, orosz téli olimpia teljes betiltása nélkülözhetetlen! Bárhol máshol megrendezésre kerülhet, ahol csak akarják, de az megengedhetetlen, hogy Putyin a civilizált világ jóváhagyásának fényében tündököljön.

Ugyanúgy bűnbakot csinál a homoszexuális emberekből, ahogy Hitler bűnbakot csinált a zsidókból, és nem engedhetjük, hogy ezt büntetlenül megtegye. Pontosan tudom miről beszélek. Voltam Oroszországban, hogy szembenézzek a politikai megbízottal, aki az első ilyen irányú törvényeket ismertette, Szentpéterváron. Belenéztem a szemébe, és megpróbáltam a kamerák előtt józan érvekkel harcolni, cáfolni őt, megértetni vele, hogy pontosan mit is művel. De így visszagondolva, csak azt láttam, amire Hannah Arendt oly emlékezetesen csak a „gonosz banalitásaként” utalt. Egy ostoba embert, aki sok más zsarnokhoz hasonlóan rendelkezett azzal az ösztönnel, hogy a kiábrándult tömegeknek bűnbakot találjon. Putyin talán se nem annyira félkegyelmű, se nem annyira ostoba mint Milanov, de ugyanazokkal az ösztönökkel rendelkezik. Nyugodtan állíthatja, hogy az orosz „értékek” nem azonosak a nyugat értékeivel, de ez teljes ellentétben áll Nagy Péter, orosz cár filozófiájával, és orosz emberek millióinak reményeivel. Azokéval, akiket még nem ragadott magával a skinhead bandák és a bigott vallás mérgező keveréke. Azokéval, akik a demokrácia háta mögött, egy formálódó önkényuralomban senyvednek abban az anyaországban, amely oly sok rosszat látott már. (És amelynek zenéjét, irodalmát és színművészetét történetesen oly szenvedélyesen szeretem.)

Meleg vagyok. És zsidó. Az édesanyám több mint egy tucat rokonát veszítette el Hitler antiszemitizmusa miatt. Minden alkalommal (tehát nap mint nap), amikor Oroszországban egy meleg tinédszer öngyilkosságra kényszerül, amikor egy leszbikus lányt „javító célzattal” megerőszakolnak, vagy amikor meleg nők és férfiak esnek neonáci bandák áldozatául, és ezt a rendőrség tétlenül szemléli, a világ mindig egy kicsit összeomlik, és ami engem illet, zokogok a gondolattól, hogy végig kell néznem, amint a történelem megismétli önmagát.

Edward Burke írta: „A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak.” Önök, a nemzetközi olimpiai bizottság férfi és nő tagjai, azokhoz a jókhoz akarnak tartozni, akik hagyják a gonoszt győzedelmeskedni?

A 2012-es nyári olimpia életem és hazám legszebb pillanatai közé tartozik. Mégis, az orosz téli olimpia mindörökre bemocskolná ezt a mozgalmat, és eltörölné a szép pillanatok minden tündöklését. Bepiszkítaná az ötkarikát mindörökre. Beszennyezné, és tönkretenné a civilizált világ szemében.

Könyörgök önöknek, álljanak ellen a haszonelvűség és a pénz nyomásának, a diplomaták kenetteljes gyávaságának! Álljanak ki eltökélten és bátran az emberiségért, ahogy arra a mozgalmuk felesküdött! Lobogtassák saját olimpiai zászlóikat ugyanazzal büszkeséggel, ahogy mi, meleg férfiak és nők lengetjük a szivárványszín lobogót. Legyenek elég bátrak hozzá, hogy eleget tegyenek a mozgalmuk esküinek és szabályainak, amelyekre szeretném most emlékeztetni önöket.:

4-es szabály: Az olimpiai mozgalom működjön együtt az illetékes köz- és privát szervezetekkel és fennhatóságokkal, abban a közös erőfeszítésben, hogy a sportot az emberiség szolgálatába helyezzék, és ennélfogva elősegítsék a békét.

6-os szabály: Mindenfajta, az olimpiai mozgalmat érintő diszkriminációval szemben lépjen fel.

15-ös szabály: Segítsen elő és támogasson olyan kezdeményezéseket, amik a sportot a kultúrával és az oktatással vegyítik.

És most kimondottan önhöz fordulnék, elnök úr. Valakihez, akit a legmélyebben tisztelek. Annak ellenére, hogy egy olyan pártot vezet, amitől majdnem egész életemben ösztönösen idegenkedtem, ön határozott, szenvedélyes és egyértelműen őszinte elkötelezettséget mutatott az LGBT jogok irányába. Segített kiharcolni, hogy a melegházasság a parlament mindkét házán sikeresen keresztülmenjen, még a saját oldalán állók vehemens tiltakozása ellenére is. Ezért csodálattal nézek önre, eltekintve az összes nézeteltérésről, ami kettőnk közé állhat. Végül is hiszem, hogy ön pontosan tudja mi a különbség jó és rossz között. Kérem, hogy most is e szerint az ösztöne szerint cselekedjék.

Kétségbeesett reményben az emberiségért:

Stephen Fry

Címkék: homoszexualitás olimpia Stephen Fry Oroszország Nemzetközi Olimpiai Bizottság Putyin LMBTQ Szocsi

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr475469749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csillaghamu · http://csillaghamu.blog.hu 2013.09.02. 14:07:27

Ajánlgattassátok a bejegyzéseiteket az indexnek a blog.hu főoldalon. Meg a vezetőség, a tagok is ajánlgassák őket. Sok embert hoz be, ha kikerül a főoldalra.

drkovax 2013.10.18. 16:58:42

@Csillaghamu: Teljesen fölösleges. Az index főoldal szerkesztői anélkül is bejáratosak a Brendel-i párhuzamos univerzumba ...
süti beállítások módosítása