HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) Köztársaság (1) köztársaság (2) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) liberalizmus (1) Liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Válasz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatainak történetéről rendezett nemzetközi konferencián tartott beszédére.

Kedves Kormány és külön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr!

Engedjék meg, hogy a Magyar Szekuláris Egyesület nevében felhívjuk a figyelmüket néhány apróságra, amelyek nem kaptak kellő hangsúlyt a nyilatkozatban.

Ilyen mindenekelőtt, hogy önök, mint Kormány, az egész országot, alkalmasint az egész magyarságot képviselik. Ebbéli minőségükben tekintettel kell lenniük arra, hogy a magyarság, úgy a jelenben, mint a múltban, egyáltalán nem jellemezhető tisztán keresztény, még kevésbé tisztán katolikus nemzetként. A többi keresztény felekezet már megalapításuktól fogva képviseltette magát az országban (az unitárius egyenesen székely vallásnak számít), a zsidó vallás a honfoglalással egyidős, és a vallástalanságnak is megvan a maga, jóval a kommunizmus időszaka elé visszanyúló tradíciója. A magyar nemzetet mindezek összessége teszi azzá a sokszínű közösséggé, ami mára lett. Emiatt kérjük, hogy semelyik vallásnak, a katolikust beleértve, se biztosítsanak kiemelt helyet sem a politika befolyásolói, sem a politika által befolyásoltak között. Hagyják az egyházakat ténylegesen az államtól elválasztva működni, és ne mossák össze az egyházat és az államot a társadalmon keresztül, mondván, hogy mindkettejük küldetése ugyanahhoz a társadalomhoz szól. Hagyják meg az erről való döntést az embereknek, hogy kívánnak-e hívők lenni, és ha igen, melyik felekezetben.

nem_templom_475.jpg

Különösen kérjük továbbá, hogy ne nevezzék semelyik vallást nemzetmegtartó erőnek - mindannyian számtalan példát tudunk megnevezni, amikor épp valamelyik vallás okozott óriási károkat a nemzetnek. Ha egy felekezet túl közel kerül az államhatalomhoz, annak a többi felekezet követői, és természetesen az ateisták látják kárát - ez nem csak az önök által egyedül kifogásolt kommunizmus korszaka alatt volt így.

Végül pedig azt kérjük, hogy az oktatást mindenképpen tartsák meg, illetőleg állítsák vissza vallásilag semlegesnek. A világnézetileg semleges oktatás alapjog - és ha egy településen csak egyházi iskola van, akkor a gyermekek jogai sérülnek. Egyazon vallási öntőforma egyazon mintára öntött gyerekei nem lesznek képesek a modern világ sokféleségében helyt állni - hiszen olyan valamire építik közösségük alapját, ami már egy határral arrébb sem biztos, hogy azonos. Nevelni mindenképpen az egész világban magát otthon érezni képes embereket kell - csak az ilyenektől várhatjuk, hogy önként és büszkén lesznek közös hazánk polgárai.

Evilági üdvözlettel:
Magyar Szekuláris Egyesület

Címkék: kereszténység szekularizmus Semjén Zsolt

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr567369546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2015.04.15. 12:48:53

Ha ateista oktatás van, az sem semleges világnézetileg.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2015.04.15. 13:44:05

@DFK:ez egy elég elvi vita, és van olyan narratíva, ami szerint igazad van.
Más narratívák szerint elképzelhető, hogy ha csak egyszerűen nem beszélünk a kérdésről, az semleges.
Nem az a követelés, hogy az Alaptörvény kezdődjön úgy, hogy "Darwin, evolváld a magyart", hanem hogy csak ne kezdődjön Istennel se.

Hitetlen · http://hitetlen.blog.hu/ 2015.04.15. 13:59:41

Tetszik ez a megfogalmazás. Legyen egység, ne megosztás igazi magyar azaz keresztény és hazaáruló közt.
Nem csak hazánk polgárai hanem az emberiség tagjai. Valahogy el kellene már jutni arra a tudatossági szintre, hogy az emberiség egy faj és eszerint kellene együttműködjünk, ne pedig ahogy Carl Sagan szépen megfogalmazta, nem egy porszem egyetlen apró darabkáján vitatkozni.

zriff 2015.04.22. 16:11:41

Manapság az ateizmus is egy vallás.

zriff 2015.04.25. 11:43:25

@peetmaster: Régen az volt, mára egy vallássá vált.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2015.04.26. 18:20:19

@zriff: miért vált volna? Nincs se papja, se dogmája, azon az egyen kívül, hogy a világ megismerhető, és ezt is sokan vitatják.

zriff 2015.04.27. 12:17:12

@peetmaster: Ez csak félig meddig igaz. Megjelentek már az ateista egyházak is, olvastam ateista szövegeket, néztem ateista interjúkat, videókat, és az üzenetük olyanok voltak, mint valami new ages szektás szeretet közhelyek élet szép stb., ott van az a tény, hogy míg a nagy régi világvallásokat merik kritizálni de teljesen figyelmen kívül hagyják az egész progresszivitást (politikai korrekt gender, queer anarchista kommunista feminista zagyvalék) ami már elég dogmatikus pl. elnyomó patriarchátus, rape culture, fehér cisz heteró férfi stb.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.27. 17:07:16

A világnézeti semlegesség az ateizmus álarca.

tollas 2018.04.01. 23:02:29

Az ateizmusnak van erkölcsi alapvetése? Ha van, mire támaszkodik? Aranyra, ólomra, homokra?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2018.04.05. 11:02:16

@tollas: van. Az egyetlen létező dologra, ami alkalmas _univerzális_ erkölcsforrásnak: a másik ember létére és annak ember voltának elismerésére.
Igen, mondhatod, hogy ez önkényes és szubjektív, de nem annyira, mint egy _elképzelt_ abszolút isten.

zriff 2019.01.21. 18:16:35

Érdemes olvasni voice of europe, flagmagazin, antidogma részek, lovas István írásai, Lovas István blogja, empíria magazin, metazin.