HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

  • klebit: Én nem értek ezekhez a blogokhoz, de az ateizmus isten tagadást jelent... semmiképpen nem bármi me... (2022.01.22. 18:32) Mi a szekularizmus?
  • Világnézet Netes Napló: Isten tudományosan vizsgálható, már a hazai ateisták szerint is erkolcstan.blog.hu/2021/03/20/ist... (2021.04.17. 12:58) Anya, Apa! Ateista vagyok.
  • Eszter 50: Üdvözletem! A homoszexuálisok megkövezésétől azért tekint el az Egyház annak ellenére, hogy a homo... (2020.10.21. 17:02) A tudatlanság magabiztossága
  • Janos DrWittredi: @Hovirag: " A védelmi lefedettség hiánya világszerte kanyaró járványokat okozott,..." "Az UNICEF... (2019.08.18. 13:18) Dühös tudós válasza egy oltásellenes posztra
  • F.M.J.: @TanBá: "A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri." - Tehát a szentség az, am... (2019.04.12. 09:17) Izland eltörölte a blaszfémiatörvényt!

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) köztársaság (2) Köztársaság (1) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) liberalizmus (1) Liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Egészen különös napokat élünk meg manapság, a már nem Magyar Köztársaságnak nevezett államalakulatban. Kiderült, hogy kísérleti patkányok vagyunk egy laboratóriumban, eltévelyedett fél-ázsiai birkák, akiket a Jó Pásztornak kell visszavezetnie az Arany Ösvényre. Szerte az országban a fáraó parancsára újulnak meg, épülnek a szakrális kegyhelyek, templomok, focistadionok. Felcsúton épül a témapark, a miniszterelnök háztelkének sarkán Makovecz stílusú, 3500 fős stadion, melyet a kiemelt beruházásként kezelt kisvasút köt majd össze a szintén családi tulajdonban lévő egykori Habsburg-kastéllyal, jelképezve a trón és a focioltár furcsa szövetségét. Az ország szakrális köldökévé váló Felcsútra persze dől az adófizetők pénze, a mi pénzünk.

De nem kevésbé pikáns a Cinege utcai miniszterelnöki sasfészek tőszomszédságában, Budapest egyik legjómódúbb környékén, a Svábhegyen a napokban felavatott református templom ügye. A templom felszentelésén, a svábhegyi református gyülekezet tagjaként feleségével, az egyébként katolikus Lévai Anikóval részt vett a miniszterelnök is, aki azt mondta, hogy a kormány nevében mélyen motiváltnak érzi magát, hogy a templom befejezéséhez még szükséges, tizennéhány millió forint mihamarabb eljusson a gyülekezetéhez. Csak hogy mindenki értse, a miniszterelnök bevallottan nem tartja összeférhetetlennek, hogy a saját gyülekezetének a „sarki templom” befejezéséhez, a maga lelki üdvösségének biztosítására kiutaljon egy csinos kis összeget. Hol van ilyenkor a máskor oly aggályos ügyészség?

orban-korona1-meme_1.jpg
De mi is a NER államvallása? Naivan azt mondanánk, hogy a kereszténység. Ám ennek a „nemzet-, ország-, stadion- és templomépítő kormánynak” nem a Soli Deo gloria, hanem "akinek nincs semmije, az annyit is ér" a jelszava. A Szent Koronát tuva sámánnal megszentségtelenítő egykori csuhásozók nemhogy semmit sem tudnak a kereszténységről, de erkölcsük nemcsak az Újszövetségnél, hanem az Ószövetségnél is archaikusabb, és az erőszakkultuszon alapszik. Itt norma a bunkósbot, mint érveléstechnika; a legyőzött torkának habozás nélküli átharapása; hogy az elrabolt asszonyt a hajánál fogva rángassuk be a barlangunkba, és örüljön, ha csak időnként esik át a vak komondoron.

Az lenne keresztény, aki még hírből sem hallott a szolidaritásról, a felebaráti szeretetről? Aki lelkiismeret-furdalás nélkül adóztatja meg a szegényeket, míg a jól keresők százezrekkel többet vihetnek haza? Aki harmadára csökkenti a munkanélküli segély időtartamát, aki közmunkával csicskáztatja a munkanélküli segélyből kiesett százezreket? Aki az utcára kerülés rémségével szembenéző emberek helyett azokon a jómódú devizahiteleseken segít, akik simán tudnak akár végtörleszteni is? Aki nem emberként, hanem pusztán eltakarítandó zavarforrásként tekint a hajléktalanokra? Aki 4 millió embert akar az út szélén hagyni? Aki az anyacégekben, anyabankokban részvényes francia és német munkásokkal, nyugdíjasokkal fizetteti ki az úszómedencéje fűtésének költségét, vagy finanszíroztatja a költségvetési hiányt? Keresztények-e azok, akik, amikor Isten gyenge és elesett teremtményeiről van szó, mint a gyerekek, idősek, romák, zsidók, szegények, nők, melegek, akkor jobb esetben kettős beszédet használnak, de inkább egyszerűen csak tovább hergelik a zsigeri indulatokat?

Ne tévesszen meg minket a hamis világ, amellyel eltakarják előlünk a valóságot. Ugyan Orbán Viktor úgy tesz, mint aki a bűnös ’68-as forradalmak, eszmék ellen harcol, de valójában a felvilágosodást és a szekularizmust, a nyugati civilizáció kikezdhetetlen alapjait sem fogadja el. De szemmel láthatólag az is hidegen hagyja, amit Ferenc pápa mondott, hogy a klerikalizmusnak semmi köze nem kellene, hogy legyen a kereszténységhez.

Címkék: kereszténység szekularizmus Orbán Viktor egyházfinanszírozás Ferenc pápa

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr575573284

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.17. 13:00:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.16. 13:43:01

"Az lenne keresztény, aki még hírből sem hallott a szolidaritásról, a felebaráti szeretetről? Aki lelkiismeret-furdalás nélkül adóztatja meg a szegényeket, míg a jól keresők százezrekkel többet vihetnek haza? "

a hát! a történelem folyamán mindig is az volt. az elején volt egy kis időszak, amikor még nem adóztathattak meg senkit, és ezért csendben voltak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.16. 14:47:17

Azért az használt, hogy megosztottam.:)

toportyánzsóti 2013.10.17. 18:45:20

Szerencsére a titkos szavazás pont az ilyen elmekórtani esetek elzavarására ad lehetőséget!Tudják ezt ők is azért uralkodott el rajtuk a pánik,uzsorás cigóvajdák láncszavaztatásával voltak képesek elcsalni egy jelentéktelen időközit!
süti beállítások módosítása