HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) köztársaság (2) Köztársaság (1) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) Liberalizmus (1) liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Szekularizmus

Robert Green Ingersoll

Már többen is kérték tőlem, hogy magyarázzam el ennek a fogalomnak a jelentését.

A szekularizmus az a vallás, amely az emberiségben hisz. Amely magáénak érzi a világ ügyes-bajos dolgait; szívébe zár mindent, ami érző lények jólétéhez köthető, és az azzal a bolygóval való törődés szószólója, amelyen éppenséggel lakunk. Azt jelenti, hogy minden egyes ember számít; egy intellektuális függetlenségi nyilatkozat; azt jelenti a templomi pad feljebb való a szószéknél, hogy azé legyen a profit aki viselte a terhet, és az oldja meg az erszényt, aki megtöltötte. A szekularizmus tiltakozás a vallási elnyomás ellen, az egyházi zsarnokság ellen, az ellen, hogy jobbágyai, alattvalói, rabszolgái legyünk bármilyen fantomnak, vagy egy fantomot képviselő papnak. Annak való ellenszegülés, hogy ezt az életet elvesztegessük egy másikért, amelyről nincs is tudomásunk. Azt ajánlja fel, hogy csak hagyjuk az isteneket magukra. Ez csak a józan ész szinonimája; vagyis eszköz egy kívánatos és értelmes cél eléréséhez.

A szekularizmus abban hisz, hogy ebben a világban kell magunknak otthont teremtenünk. Az egyéni erőfeszítésre, az energiára, az értelemre, a megfigyelésre és a tapasztalatokra bízza magát, nem pedig az ismeretlenre és a természetfelettire. Amit kíván, az a halál előtti boldog élet.

A szekularizmus nem más, mint az étel és az otthon melege, a tető és az öltözék, méltányos munka, és elegendő pihenés, az egyéniség fejlesztése, a tudás megszerzése, a művészetek élvezete. Amit pedig az emberiségnek ígér, az kényelem, függetlenség, értelem, és mindenekfölött szabadság. A felekezetek közti viszályok és a vallási gyűlölet végét jelenti. Barátságot teremt és nyitott gondolkodást. Az életet jelenti nekünk, és másoknak; a jelenben a múlt helyett, ebben a világban, az odaát helyett. Azt jelenti, hogy kifejezheted a saját véleményed, a pappal, lelkésszel, istennel szemben is. Azt jelenti, az arcátlan tétlenség nem élősködhet tovább őszinte emberek munkáján. Bezárhatják a boltot, akik üzletüket a félelemre építették. Derűt és tartalmat ad az emberi léleknek. Kioltja az örök szenvedés tüzét. Arra törekszik, hogy végre véget vessen az erőszaknak és a bűnnek, a tudatlanságnak, a szegénységnek és a betegségnek. Mindig a ma és a holnap lebeg a szeme előtt. Nem hisz abban, hogy imádkozz és megadatik, csak abban, hogy dolgozz érte, és kiérdemled. A munkát tekinti istentiszteletnek, a fáradozást imádságnak, és a bölcsességet az emberiség megmentőjének. Minden ember számára az az üzenete, hogy: gondoskodj magadról, hogy másoknak hasznára lehess; ékesítsék életedet ékkövek, amiket úgy hívunk jótettek; és világítsa be az utadat a fény, melynek neve barátság és szeretet. 

A szekularizmus vallás, ami megismerhető. Nincsenek benne rejtélyek, zagyva motyogás, papok, ceremóniák, hazugságok, csodák, és üldözés sem. Rátekint a rét liliomaira, és a holnapot látja. Azt mondja az egész világnak: dolgozz, hogy ehess, ihass és öltözhess; dolgozz, hogy örvendhess; dolgozz, hogy mindened meglegyen; dolgozz, hogy adhass, és ne szenvedj hiányt.

The Independent Pulpit, Waco, Texas, 1887

 

2013. Július 11.

Címkék: szekularizmus Ingersoll

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr325469698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása