HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) köztársaság (2) Köztársaság (1) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) Liberalizmus (1) liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

A szekuláris mozgalomban több nézeteltérést is találhatunk, amelyeken a szekulárisok a végtelenségig fognak vitatkozni. Például azon, hogy melyik a legjobb rájuk ragasztható címke: ateista, humanista, agnosztikus, szabadgondolkodó, vagy valami más. Vagy azon fognak vitázni, hogy a csoportjaiknak szorosan együtt kell-e működnie a liberális vallási csoportokkal - ha már közösek a céljaik -, illetve hogy állást kellene-e foglalniuk politikai kérdésekben, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül a szekularizmushoz. És természetesen, mindig folynak viták arról, hogy az önző szekulárisoknak hogyan kellene bírálniuk a vallást.

Valójában lehetséges, hogy csak egyetlen kérdés létezik, amelyben szinte mindenki egyetért, aki része a szekuláris mozgalomnak: ha valamilyen vallási szkeptikus vagy, akkor ekként kellene nyíltan azonosítanod magad, ha ez egyáltalán lehetséges. Azaz, ha történetesen ateista, agnosztikus, humanista, vagy szabadgondolkodó vagy, vállald fel, hogy az vagy, mert ezzel növelheted a szekuláris társadalom láthatóságát, amely túl gyakran láthatatlan!

1537875_10155472079670500_1118730426130779591_o.jpg

Ez a „Nyíltan” fogalom némiképp hasonló a melegek polgárjogi mozgalmához, amely jelentős sikereket ért el azzal, hogy bátorították a melegeket és leszbikusokat, hogy „jöjjenek elő a szekrényből”. Amint az emberek rájöttek, hogy barátaik, szomszédaik és családtagjaik melegek, sokkal nehezebbé vált a gyűlölködés a teljes meleg népesség felé. A nyílt személyiség az egyik első lépés a társadalmi elfogadottság felé!

Így sok szekuláris izgatottan várta a „Nyíltan Szekuláris Nap”-ot idén április 23-án. Azt a napot, amikor mindenütt őszintén vállalhatják, hogy szekulárisok. E nap küldetése, hogy megszüntesse a megkülönböztetést és növelje az elfogadottságot a szekuláris emberek felé, beleértve az ateistákat, szabadgondolkodókat, agnosztikusokat, humanistákat és nem vallásos embereket, hogy azok nyíltan vállalják meggyőződésüket!

Címkék: coming out szekularizmus Nyíltan Szekuláris Nap

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr367390920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heindlpeter 2015.04.23. 16:17:31

Több mint 20 éve heti rendszerességgel istentiszteletre járó, istenhívő emberként, kezdetben katolikusként, később zsidóként, de mindez idő alatt máig 100%-ig szekuláris szabadgondolkodóként csatlakozom a felhíváshoz.:)