HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

  • klebit: Én nem értek ezekhez a blogokhoz, de az ateizmus isten tagadást jelent... semmiképpen nem bármi me... (2022.01.22. 18:32) Mi a szekularizmus?
  • Világnézet Netes Napló: Isten tudományosan vizsgálható, már a hazai ateisták szerint is erkolcstan.blog.hu/2021/03/20/ist... (2021.04.17. 12:58) Anya, Apa! Ateista vagyok.
  • Eszter 50: Üdvözletem! A homoszexuálisok megkövezésétől azért tekint el az Egyház annak ellenére, hogy a homo... (2020.10.21. 17:02) A tudatlanság magabiztossága
  • Janos DrWittredi: @Hovirag: " A védelmi lefedettség hiánya világszerte kanyaró járványokat okozott,..." "Az UNICEF... (2019.08.18. 13:18) Dühös tudós válasza egy oltásellenes posztra
  • F.M.J.: @TanBá: "A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri." - Tehát a szentség az, am... (2019.04.12. 09:17) Izland eltörölte a blaszfémiatörvényt!

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) köztársaság (2) Köztársaság (1) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) Liberalizmus (1) liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Amikor meghozták a Húsvéti Alkotmányt - na miért éppen a feltámadást szimbolizáló vallási ünnepen? -, akkor nem tiltakoztunk. Amikor beletették a képzelt istenségük nevét az Alaptörvénynek csúfolt alkotmány preambulumába, amit preambulum helyett a szakralitást sugalló "(Nemzeti) Hitvallásnak" kellene hívnunk, nem tiltakoztunk, azt gondoltuk, ebből még nem lehet baj. Amikor a kereszténység nemzetmegtartó akármijéről hablatyoltak, akkor sem emeltük fel a szavunkat, hiszen sületlenség az egész; megtartotta-e a kereszténység a vizigótok, a vandálok vagy a normannok nemzetét? Amikor megünnepelték az alkotmány bevezetését, akkor kicsit tiltakoztunk, de akkor már minden veszve volt, felszámolták a szekuláris jogállamot.

Amikor a parlament jogává tették, hogy eldöntse, hogy melyik egyház maradhat egyház, és melyik nem, nem tiltakoztunk, hiszen kit érdekel a vallás és a politika összefonódása. Amikor átláthatatlanná vált, hogy mekkora állami támogatást kapnak a megmaradt bizniszegyházak, akkor sem tiltakoztunk, hiszen végül is csak a pénzünkről van szó. Amikor bevezették, hogy az egyházaknak már a számviteli törvényt sem kell betartaniuk, akkor sem tiltakoztunk, hiszen láttunk már pénzmosodát.

Amikor kitalálták, hogy legyen hittanoktatás az állami iskolákban, nem tiltakoztunk, pedig elfogadhatatlan, hogy ártatlan gyermekeknek azon a szent helyen tanítsanak tündérmeséket, dohos dogmákat, rémtörténeteket, ahol a tudást és a rációt kellene magukba szívniuk. Nem tiltakoztunk, mert azt mondták, hogy gyermekeink majd tanulhatnak világnézetileg semleges erkölcstant helyette. Nem tiltakoztunk, amikor a lelkész miniszter meg a neofita államtitkára világi iskola helyett templomokban parádézva nyitották meg a "nemzeti" tanévet, amikor örvendeztek, hogy milyen sokan kapnak már keresztény nevelést, amikor 1018. tanévet deliráltak, valami bencés monostorra hivatkozva, a Mária Terézia által 1777-ben, 236 éve meghozott Ratio Educationis helyett.

De amikor az 5. osztályos erkölcstan tankönyvből kiszivárgott részleteket és a szerző eddigi botrányos tankönyveinek kirekesztő, szélsőjobboldali hangnemét tekintve kiderül, hogy jogos a feltételezés, hogy a világinak mondott erkölcstant is vallási propagandára akarják használni ezek az ócska fundamentalista hittérítők, akkor azt mondjuk, hogy a jó édes anyátokkal szórakozzatok, ne a gyerekeink fejével!

Követeljük gyermekeink világnézetileg semleges oktatását!
Nem aközött akarunk választani, hogy jó keresztényt, vagy jó fasiszta keresztényt neveljenek-e a gyerekeinkből!

Elfogadhatatlan, hogy a tanárokat a Mussolini rendszerét idéző, korporatív Nemzeti Pedagógus Karba kényszerítik! Elfogadhatatlan az eszement centralizáció, a szabad vélemény és gondolat elfojtása! Elfogadhatatlan a szakmai vélemények figyelmen kívül hagyása a politikai döntések során. Elfogadhatatlan a felvilágosodás eszméjének és eredményeinek a sárba tiprása! Elfogadhatatlan a vallás és a politika a tantermekben!

Csak a tanárok tisztességében bízhatunk, hogy hivatásuk íratlan törvényeinek és nem a kormány parancsainak megfelelően cselekszenek majd!

Címkék: oktatás egyház hittan szekularizmus Hoffmann Rózsa Alaptörvény erkölcstan Balog Zoltán Nemzeti Hitvallás

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr55506019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubk 2013.09.11. 20:31:45

Ezaz gyerekek, vergődjetek, mint malac a jegen! :-)
Úgy osztjátok itt és a fészbúkon az észt, mntha a világ legnagyobb problémáját akarnátok megoldani evvel! :-D

sorica123 (törölt) 2013.09.15. 15:30:21

@ubk: hát az elég baj, ha érzelgősködő, cinikus, képmutató szentfazékok ülnek a vezetőségben és a szentfazékságuk mindent áthat. Nem a legnagyobb, de ezek a nagy keresztényi szeretet jegyében olyan szépen végignéznék a kínhalálodat, mint a pinty.

2013.09.21. 10:43:03

@sorica123: Magyarorszagon nincs halalbuntetes ;-), igy nem fog kinhalalt halni (aka. nem fogjak maglyan megegetni).
Mas.. Kicsit felhuzott ez a blog, mert tele van felmuvelt ember(ek) butasagaival (ha valakinek van egy-ket diplomaja az meg nem muvelt).
A Felvilagosodas vegso eszmenyenek tarsadalom-filozofiai manifesztuma az individalista anarchizmus amely az egyen teljes szabadsagat teszi meg etalonnak, es az egyeneknek szabadon szervezodo kozossegeit nevezi tarsadalomnak. Az allamra szukseg van, de csak annyiban amennyi feladatot a kozossegek (egyenek) ONKENT atadnak szamara. Allami transzferek nincsenek, es az allam es egyhaz szetvalasztasa teljes. Nincs nyugdij es szocialis jutattasok sem (mint ahogyan az 1-2 %-os fogyasztasi adon kivul sincs semmi mas kozteher). Az egeszsegugy is "fizetos", a kockazatkozosseget az allampolgarok szabadon vallalhatjak (vagy nem) - azaz szabadon hozhatnak letre egeszsegugyi biztositokat vagy onkentes onsegelyezessel segithetnek magukon. Az allam nem vehet fel hitelt es a penz aranyalapra helyezodik. A kozmuvelodes megszunik, minden ami kultura az mecenaturabol tartja el magat. Ma ezt jelentene a felvilagosodas, a mai gazdasagi keretek kozott igy nezne ki. Szerencsere elkolcstankonyv sem lenne, sem NER es Nemzeti Hitvallas sem. Es az egyhazak sem kapnak majd evi 30mrd forintot, sem az egeszsegugy 600-at.
Vagy visszaterhetunk az allamszocializmushoz ahol szinten megvalosult a sokat emlegetett szekularizacio. Alacsony (ideologiai szempontbol) sulyu allamot szeretnetek, ami arra ad lovet amire gondoljatok? Hallotatok mar a tortenetet a csalanrol es a peniszrol? Az nem fog menni, hogy az Allam eljatsza a Robert bacsit, es nem ker cserebe semmit, mert a hatalom termeszete nem ilyen.
Ez van sracok. Az ujraelosztas jelenlegi magas szintje mellett meg kell baratkoznotok az "erkolcstankonyv gondolataval". Vagy bontsatok le az allamot, de annak ratok nezve (is) szomoru kovetkezmenyei lehetnek.

sorica123 (törölt) 2013.09.22. 00:01:46

@ericghar: orros szmályli... nincs, de csak ezért nem nézik. Úgyhogy ezzel némileg mellécsaptál a cimbalomnak. Abszolút nem arról beszélek, hogy tícsuk bea vallásokat, mer az mind szentfazékság (ld cucilizmus), hanem a vonalasság és a hülyeség az, ami kiakaszt.
A többesszámodba meg üljél bele, ha olyan kurvarészeg vagy, hogy többet látsz belőlem. Hozzám beszélsz, nem a hátam mögé képzelt zombihadsereghez. Az államot (alkotmányt stb) meg pláne nem "mi" (=nem Pártunk&Kormányunk, hanem a köcsög ellenség) akarjuk szíjjelcseszni.
süti beállítások módosítása