HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) Köztársaság (1) köztársaság (2) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) liberalizmus (1) Liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Kedden lemondott Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója. Távozásának oka, hogy a Magyar Művészeti Akadémia, élén Fekete Györggyel bekebelezte az általa irányított intézményt. Fekete György tavaly év végi kinevezése kisebb botrányt kavart, amikor egy, a kinevezése után készített interjúban többeket felháborító kijelentéseket tett. Akkor a következő beszélgetés zajlott le közte és a riporter között:

     - Nagyon gyakori a kortárs képzőművészetben, hogy az egyház kritikáját kiváltja. Ezt el szeretné kerülni?

     - Állami intézményekben egyházgyalázás ne forduljon elő. Itt a keresztény kultúrára épülő Magyarországról van szó, nem kell állandóan, örökké provokálni. (F.Gy.)

     - De hát az államnak és az egyháznak elvileg nincs sok köze egymáshoz.

     - Kell, hogy köze legyen, mert én hithű református vagyok és presbiter, és úgy vagyok a Művészeti Akadémia elnöke. Ezt nem veheti el tőlem senki. (F.Gy.)

     - De egy modern demokráciának az a lényege, hogy…

     - Erre a modern demokráciára én fütyülök, mert ez nem modern, és nem demokrácia. Nem demokrácia, mert kisebbségi uralmat akar a többségi uralom fölé helyezni. Ez nem demokrácia, ez antidemokrácia. És ebben a fasizmus, a kommunizmus és ez a fajta liberalizmus, amit én úgy hívok, hogy liber-ál-izmus, ezt nem tudom figyelembe venni. (F.Gy.)

Úgy látszik, Fekete Györgyöt hidegen hagyja az az Alaptörvényben is megfogalmazott állítás, miszerint az állam és az egyházak különváltan működnek (VII. cikk). De ez nem igazán meglepő az után, hogy a kormány szintén erre a passzusra fittyet hányva rögzítette, hogy az Akadémián keresztül a keresztény-nemzeti szellemiségű műalkotások részesüljenek előnyben. Fekete nem is csinál titkot abból, hogy ideológiai alapon válogatja meg az Akadémiának tetsző művészeket és műveket, valamint szintén alapvető kritérium számára az „egyértelmű nemzeti érzés”.

A már csaknem egy éve hivatalában lévő Fekete azóta is rendületlenül folytatja áldásos tevékenységét az Akadémia elnöki székében és erkölcscsőszként ügyel arra, hogy az állampolgárok továbbra is hatalomkritikát nem tűrő, kormánybarát művészetet kapjanak.

 

014 (500 x 344).jpg

2013. augusztus 29.

Címkék: cenzúra liberalizmus demokrácia művészet szekularizmus egyházkritika Magyar Művészeti Akadémia Fekete György

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr405483466

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Állati szex 2013.08.29. 21:00:44

Egyes vallások előírásai szerint szabad férfinak nőstény állattal nemi életet élnie. Fene az "erkölcsükbe"! Mert szerintün ez is erkölcstelen dolog. A szextörvények gyöngyszemei: "Iránban törvény sorolja fel, hogy mely állatokkal ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.