HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) Köztársaság (1) köztársaság (2) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) liberalizmus (1) Liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

A Magyar Szekuláris Egyesület következetesen tartja magát azokhoz a szekuláris alapelvekhez, amelyek az egyén szabadságát és a magánélet háborítatlanságát biztosítják. Ezek függetlenek attól, hogy milyen szexuális irányultsága van valakinek.

A Kereszténydemokrata Néppártnak a Budapest Pride felvonulás kapcsán kiadott közleményére reagálva hangsúlyozzuk, hogy a kereszténydemokrata büszkeség kifejezésének határa ott húzódik, ahol a kereszténydemokrata értékrendet vallók még nem sértik mások emberi méltóságát. Felhívjuk a KDNP képviselőit és szimpatizánsait, hogy ne provokálják a velük egyet nem értő embereket, családokat és közösségeket. A kereszténydemokrata beállítottságra való egyéni büszkeség szabadsága nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére. Alaptörvényünk mindenkinek jogot biztosít véleménye kifejezésére, de azt nem teheti mások sérelmére. Ezért kérjük, ne űzzenek gúnyt az LMBTQ csoport tagjainak értékrendjéből, ne csúfolják a liberális gondolkodású embereket, mint azt sokszor tették korábbi nyilatkozataik során.

A Magyar Szekuláris Egyesület emlékeztet, hogy az Európai Parlament elfogadta az ún. Tavares jelentést, mely többek között bírálja a család fogalmának magyar alkotmányos meghatározását, amely a leszűkítő és diszkriminatív kereszténydemokrata értékrend alapján került megfogalmazásra. Ezen kritika összhangban van az európai normákkal, mely szerint még a többségi társadalom véleménye sem legitimálja semmilyen kisebbség diszkriminációját. Ezért mindent megteszünk, hogy ne érhessen diszkrimináció semmilyen összetételű családot, sem az azokban felnövő gyermekeket. 

A jövő nemzedék testi-lelki egészségének alapja, hogy a gyermekek kiegyensúlyozott családokban nőjenek fel, és ennek - kutatásokkal igazoltan - a legnagyobb esélye akkor van, ha a család biztos érzelmi, értelmi és anyagi alapokon nyugszik.Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy ezen feltételeket a jelenlegi kormányzat nem biztosítja az LMBTQ közösség tagjai és az általuk nevelt gyermekek számára. Magyarországon az Európai Unió szellemiségéhez képest jogilag diszkriminatív az egynemű párok helyzete, és a bejegyzett élettársi kapcsolat hátrányosan megkülönböztető. A Magyar Szekuláris Egyesület a melegek házasságát ugyanúgy támogatja, mint azt, hogy - a heteroszexuális párokhoz hasonló módon - egynemű párok is fogadhassanak örökbe gyermeket. Ez nem az egyéni szexuális szabadság része, hanem a gyermekeknek a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges gondoskodáshoz és védelemhez való alaptörvényben is megfogalmazott joga, mely alapján lehetőséget kell teremteni arra, hogy megfelelő családi környezetben nevelkedjenek.

Az Egyesület álláspontja szerint a Kereszténydemokrata Néppárt közleménye látszólag nyitottságot és elfogadást sugall, valójában viszont megakadályozza, hogy a szexuális irányultság megélése csupán a magánélet része legyen és ne szolgálhasson ideológiai diszkrimináció alapjául. Elgondolkodtató, hogy milyen üzleti körök érdeke a KDNP finanszírozása, egy olyan párt parlamenti szerepeltetése, melynek társadalmi támogatottsága nem is ismert. A KDNP sajnálatosan nemcsak biznisz, hanem a politikai haszonlesők menete. Ezért elítéljük azokat a politikusokat, akik demonstratív módon az LMBTQ közösséget diszkriminálva parádéznak az Országgyűlésben egy teljes kormányzati cikluson keresztül. Minden ember őrizze és őrizhesse meg méltóságát, illetve magánéletének háborítatlanságát.

 

Magyar Szekuláris Egyesület

Budapest, 2013. július 7.

 

---

Megjegyzés:

Az írás az MTI portálján megjelent KDNP közlemény alapján készült:

---

http://os.mti.hu/hirek/87825/a_keresztenydemokrata_neppart-kdnp_kozlemenye-1_resz

http://os.mti.hu/hirek/87826/a_keresztenydemokrata_neppart-kdnp_kozlemenye-2_resz 

 

Címkék: homoszexualitás KDNP Budapest Pride LMBTQ

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr395469680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.