HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) Köztársaság (1) köztársaság (2) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) liberalizmus (1) Liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Magyarország miniszterelnök-helyettese az esztergomi várkápolnában tartott beszédet nemzeti ünnepünk alkalmából, ahol bejelentette, hogy az esztergomi királyi vár kápolnája és az annak szomszédságában lévő reneszánsz freskók felújítására 50 millió forintot ad a kormány. Teszi mindezt azért, hogy a kápolna már karácsonyra látogatható legyen.

„Szent István által a keresztény Európa része lettünk ezer esztendeje. De ez az egykor biztos sziklára alapozott Európa mára odáig süllyedt, hogy szikla helyett a relativizmus homokjára építkezik. Kezdi feladni, mi több, eltaszítani magáról az identitását jelentő alapvető keresztény értékeket.” – tette hozzá beszédében.

Vajon Semjén Zsolt arra a relativizmusra gondol, amelyben az állampolgárok nem minden kérdésre föntről készen kapott válaszokat preferálnak? Arra a relativizmusra, amely kételkedő és gondolkodó elméket kíván? Vagy arra, amely azt jelentheti, hogy talán másnak is lehet igaza? 

1000 évvel ezelőtt csatlakoztunk ahhoz az Európához, amely akkor utat mutatott nekünk a fennmaradásunkhoz és ez az Európa, amelynek újra tagjai vagyunk mutat ma is utat egy sikeres állam megtartásához. Ez az Európa pedig a jövőnk zálogát a liberális, szabad gondolkodásban, a szekularizált államban látja. Mert ez az Európa már túllépett azokon a középkori eszméken, amikhez a fejlődést biztosító útról való letérést követően az ország visszafordulni látszik. Azokhoz a keresztény értékekhez, amelyben a gondolkodást nem igénylő munkára kondicionált jobbágyság ellenszegülés nélkül fizette be az tizedet az oktatást önmagának kisajátító egyháznak, az uralkodó pedig erős, megszilárdult hatalommal a kezében, hűbérurai és vazallusai támogatásával tartotta fenn a rendet.

Semjén Zsolt hozzátette: "Az ateista vörös diktatúra rabságában sínylődő ország végre önmagára talált, és egy keresztény ihletettségű alkotmányt hozott létre. Hitvallók és vértanúk sorának hála, nem veszett oda Szent István öröksége."

Talán arra az Alaptörvényre gondol, amely úgy kezdődik, hogy „Isten, áldd meg a magyart?” De mégis melyik isten? A muszlimoké? A zsidóké? A buddhistáké? Vagy netán az ateistáké? Arra az Alaptörvényre, amely kimondja, hogy Magyarország szekuláris állam, így a kápolnák felújítását nem állami pénzből kellene finanszírozni? Vagy arra, amely azt mondja ki, hogy az országban vallásszabadság van? De vajon tényleg minden vallás egyenrangú, vagy vannak kedvezményezett vallások és egyházak, amelyek nagyobb jogokkal és kiváltságokkal rendelkeznek a többinél, mint a miniszterelnök-helyettes úré is?

De annyi biztos, hogy Semjén Zsolt arról az alkotmányról beszélt, amelyet egy győztes politikai párt és vele együtt egy, a hatalomért hozzájuk dörgölőző, önálló támogatottsággal alig rendelkező törpepárt gyártott le, az állampolgárok megkérdezése nélkül. Így azt állításával ellentétben az ország nem hozhatta létre, nem is lehet az övé. Ennek a nemzetnek jelenleg nincs Alkotmánya.

2013. Augusztus 21.

Címkék: történelem augusztus 20 alkotmány kereszténység szekularizmus KDNP Semjén Zsolt Európa Esztergom Alaptörvény egyházfinanszírozás

Szólj hozzá! · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr955469754

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keresztény vagy? 2013.08.29. 20:57:02

Szórakoztató képes erkölcstan

Trackback: Semjén Zsolt elvtárs vörös csillaga 2013.08.29. 20:55:07

Jó elvtársakból jó katolikusok lesznek. Semjén Zsolt azzal védekezett, hogy ő nem a vörös csillaggal, hanem a bethlemeni csillaggal kapott kitűntetést.

Trackback: Semjén Zsolt elvtárs vörös csillaga 2013.08.29. 20:53:51

Jó elvtársakból jó katolikusok lesznek. Semjén Zsolt azzal védekezett, hogy ő nem a vörös csillaggal, hanem a bethlemeni csillaggal kapott kitűntetést.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.