HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

  • klebit: Én nem értek ezekhez a blogokhoz, de az ateizmus isten tagadást jelent... semmiképpen nem bármi me... (2022.01.22. 18:32) Mi a szekularizmus?
  • Világnézet Netes Napló: Isten tudományosan vizsgálható, már a hazai ateisták szerint is erkolcstan.blog.hu/2021/03/20/ist... (2021.04.17. 12:58) Anya, Apa! Ateista vagyok.
  • Eszter 50: Üdvözletem! A homoszexuálisok megkövezésétől azért tekint el az Egyház annak ellenére, hogy a homo... (2020.10.21. 17:02) A tudatlanság magabiztossága
  • Janos DrWittredi: @Hovirag: " A védelmi lefedettség hiánya világszerte kanyaró járványokat okozott,..." "Az UNICEF... (2019.08.18. 13:18) Dühös tudós válasza egy oltásellenes posztra
  • F.M.J.: @TanBá: "A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri." - Tehát a szentség az, am... (2019.04.12. 09:17) Izland eltörölte a blaszfémiatörvényt!

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) köztársaság (2) Köztársaság (1) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) Liberalizmus (1) liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Az izlandi parlament július 2-án úgy döntött, hogy eltörli a büntető törvénykönyv istenkáromlásra vonatkozó rendeleteit. A Kalózpárt képviselői januárban nyújtották be a javaslatot, amely széleskörű támogatásra talált a többi parlamenti párt körében, és a javaslatot vizsgáló bizottság is egyhangúan támogatta. Az izlandiak ezáltal fontos lépést tettek az emberi jogok biztosításának irányába, és csatlakoztak a szólás és önkifejezés szabadságát tisztelő nemzetek csoportjához.

iceland_blasphemy.jpg

A javaslatot kiterjedt támogatás övezte a parlament által konzultációra felkért szervezetek között is, beleértve az Izlandi Humanista Társaságot (Sidmennt), továbbá Izland püspökét, az izlandi papságot, a Kiadószövetséget, a PEN izlandi tagszervezetét, az IMMI-t (Nemzetközi Modern Média Intézet, egy izlandi székhelyű információs és szólásszabadságot védő szervezet), valamint egy Vantrú nevű ateista szervezetet is.

A törvény válasz azokra a kritikákra, amelyeket különböző intézmények, úgymint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE), az Európa Tanács és annak Velencei Bizottsága fogalmaztak meg, amelyek mind arra jutottak, hogy az istenkáromlási kitételeket minden országban törölni kell a törvényekből.

A Sidmennt régóta kampányol a blaszfémia-rendelkezés büntető törvénykönyvből való törléséért. A Sidmennt véleménye többek között a következőket tartalmazta:

„Gyakran kritizálják azokat az országokat, amelyekben a demokrácia és a szabadság hiányt szenved, hogy istentagadásért gyakran még halálbüntetést is kiszabnak. Amikor ezeket az országokat kritizálják, a szóvivőik gyakran azzal válaszolnak, hogy hasonló rendelkezések vannak érvényben „nyugati” demokráciákban is. Így aztán az, hogy Izland eltörölte az istenkáromlási törvényt, létfontosságú üzenetet küld a világ többi részének. Azok az országok, amelyek fenntartanak súlyos büntetésekkel járó blaszfémiatörvényeket, nem mutogathatnak Izlandra azzal, hogy ott is ugyanilyen típusú törvények vannak.”

A Sidmennt örvendetesnek találja, hogy minden párt képviselői támogatták az emberi jogok kiszélesítését. Megjegyzendő, hogy az izlandi büntető törvénykönyvben vannak rendelkezések a gyűlöletbeszéd ellen, tehát az ellen továbbra is biztosított a védelem.

Forrás

Címkék: emberi jogok blaszfémia szekularizmus Izland

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr957593264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.07.03. 17:56:35

Minden törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle. Vélhetően Izlandon az elmúlt esztendőkben meglehetősen kevés kivégzés történt a mostani intézkedést megelőzően. Túl azon, hogy maga a törvény egy elfeledett kövület volt, akár ünnepelhetünk is, hogy sikerült olyan törvényi intézkedést tenni, amin nem kaptak hajba (már csak azért is) kormány és ellenzéke.
Ja, ez nem nálunk történt? Milyen érdekes?!!!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.03. 18:14:10

Vagy eltörölni minden gyűlöletbeszéd-tilalmat vagy egyiket sem. Így igazságos.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.07.04. 09:37:47

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Az elvvel egyetértek, de valóban van olyan fejlett a társadalmunk, hogy egy ilyen jogi rendezést annak értelmezzen ami, és ne felszólításnak az ellenkező demagógiák hangoztatására?
Izland egy zárt, művelt összetartó társadalom. Műveltségüket jelzi, hogy a jelek szerint a jogi lomokat is kipakolják, ha nincs már rá szükség. Elképzelem ezt a törvényt a fanatizált, és megszállás alatt lévő Európában. Minimum őrjöngő ateista/anarchista tömegektől kellene megvédeni a templomokat, mert azt hinnék, hogy ezután ez jelenti a "szólásszabadságot".
Ne érts félre, nem akarok vitatkozni a nemes gondolataiddal, de ami működik az egyik környezetben, nem biztos, hogy működik a másikban is.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.04.11. 09:41:34

Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »
Szórakoztató Valláskritika

A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri. Aki meg nem elég bölcs hozzá, azt remélem bosszantjuk. Az ateizmust egy ellenvallásnak tekintjük, így azt is cikizzük. A vallások bírálata, kritizálhatósága, vagy a velük szembeni emberbarát szkepticizmus, ugyanolyan alapvető emberi jog, mint a gyakorlásuk.

Képeink szabadon felhasználhatóak, Nektek is.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9239635&la=151060293

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2019.04.12. 09:17:44

@TanBá:
"A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri."
- Tehát a szentség az, amiért egy kellően türelmes ember a provokálót nem vágja szájon. Érdekes definíció. Ilyen alapon a szentségek száma végtelen.

"Aki meg nem elég bölcs hozzá, azt remélem bosszantjuk."
- Egyszerű emberek amúgy valóban ellentmondásos meggyőződéseit froclizni kimagasló szellemi kihívás. Vagy inkább szánalmas?

"Az ateizmust egy ellenvallásnak tekintjük, így azt is cikizzük. "
- Ez amúgy értelmezési hiányosság. A valódi ateista ugyanis egyáltalán nem foglalkozik a témával, vagy legfeljebb tudományos megközelítésben, mint mondjuk szociológus, pszichológus, stb, Az említett "ateista" valójában az ismert egyházakat és azok istenértelmezését elutasító tudathasadásos hívő, aki nem tudja magát értelmezni a világban isten nélkül, de a vallási dogmákat is elutasítja. Furcsa figurák, valóban van mit "tanulmányozni" rajtuk.

"A vallások bírálata, kritizálhatósága, vagy a velük szembeni emberbarát szkepticizmus, ugyanolyan alapvető emberi jog, mint a gyakorlásuk. "
- Tipikus jogértelmezési vergődés. Kicsit vonatkoztassunk el! Ha mondjuk van egy kopasz ember, aki amúgy szállítja a kopaszos vicceket, és jókat szórakozik rajtuk, annak kopaszos vicceket mesélni humoros dolog, mert a célzott is együtt nevet a viccelődővel. Egy olyan kopasz esetében, akit zavar ez a testi adottsága, már ugyan ez a viccelődés egyszerű faragatlanság. Egy olyan bicegő ember, aki születési hiba miatt sántít, egészen másként veszi a sántás poénokat, mint akit férjes asszonytól való menekülés közben ért átmeneti bokasérülés, de majd meggyógyul. Visszatérve a témához. Intelligencia kérdése, hogy viccelődik-e valaki mások vallásos meggyőződésén, vagy volt gyerekszobája és elfogadja, mint a másik ember véleményét az élet akármilyen más olyan területéről, ami amúgy nincs közvetlen és elfogadhatatlan hatással a saját életünkre. A vallásos emberek nem várják el a többiektől, hogy magukévá tegyék az ő meggyőződésüket, és amelyik így tesz, az megérdemelné, hogy ugyan úgy tiszteletben tartsák az ő véleményét vallási kérdésekben akkor is, ha amúgy filozófiailag vitatjuk annak értelmét. Rengeteg témát találhat magának valaki, aki egyszerűen csak jókedvű fajta, és szereti szórakoztatni a környezetét úgy is, hogy közben nem gázol bele mások senkit sem sértő meggyőződéseibe. Ehhez csupán kultúrára van szükség, ami neveltetéssel, művelődéssel szerezhető meg.
süti beállítások módosítása