HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

  • klebit: Én nem értek ezekhez a blogokhoz, de az ateizmus isten tagadást jelent... semmiképpen nem bármi me... (2022.01.22. 18:32) Mi a szekularizmus?
  • Világnézet Netes Napló: Isten tudományosan vizsgálható, már a hazai ateisták szerint is erkolcstan.blog.hu/2021/03/20/ist... (2021.04.17. 12:58) Anya, Apa! Ateista vagyok.
  • Eszter 50: Üdvözletem! A homoszexuálisok megkövezésétől azért tekint el az Egyház annak ellenére, hogy a homo... (2020.10.21. 17:02) A tudatlanság magabiztossága
  • Janos DrWittredi: @Hovirag: " A védelmi lefedettség hiánya világszerte kanyaró járványokat okozott,..." "Az UNICEF... (2019.08.18. 13:18) Dühös tudós válasza egy oltásellenes posztra
  • F.M.J.: @TanBá: "A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri." - Tehát a szentség az, am... (2019.04.12. 09:17) Izland eltörölte a blaszfémiatörvényt!

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) Köztársaság (1) köztársaság (2) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) liberalizmus (1) Liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Válasz Orbán Viktornak a Reformáció emléknapján elhangzott beszédére

Európa és a modern demokrácia történelme a szekularizáció történelme is egyben. Ma Magyarországon pedig itt az ideje, hogy minél többen és egyre hangosabban hívjuk fel a figyelmet arra, hogy kormányunk és pártunk a Nagy Testvérrel az élén 2010 óta folyamatosan a szekuláris értékek ellen (is) küzd, vissza kívánja forgatni az idő kerekét, de nem csupán néhány évvel vagy évtizeddel, hanem jó 300 évvel! Azt állítja: "Európa (és így Magyarország) vagy keresztény lesz, vagy nem lesz."

Hazugság. Európa, ahogyan ma ismerjük, és ahogyan a jövőben is ismerni szeretnénk, semmilyen értelemben sem áll a kereszténység, sőt semmilyen más vallás alapján sem. A szekularizmus alapján áll. A demokratikus társadalmi párbeszéd alapján áll, melyet egymástól különböző felfogású emberek alakítanak közösen, egymás és a világ egyre jobb megismerése és megértése által, az egyéni különbözőségek elfogadása és a jövő társadalmáért vállalt közös felelősség alapján. Európa alapja a párbeszéd, és nem a kinyilatkoztatás.

A vallások, ahogyan az emberek is, sokfélék. Különbözőek vagyunk mind személyiségünkben, mind elveinkben, eszméinkben. Azonban ahhoz, hogy egyikünk se érezze magát alacsonyabb rendűnek, kirekesztettnek, közös nevezőt kell találnunk. Olyan elvet, mely mindenkinek megadja a jogot és a lehetőséget, hogy saját egyénisége, saját elvei alapján rendezhesse be az életét. Ha keresztény vagy, lehess keresztény a saját életedben, de nem hozhatsz olyan törvényeket, amelyek másokat is kereszténnyé kívánnak tenni. Ha buddhista, zsidó vagy muszlim vagy, követhesd vallásod előírásait szabadon a saját életedben, de ugyanúgy ne hozhass olyan törvényeket, melyek másokat is buddhistává, zsidóvá vagy muszlimmá kívánnak tenni, vagy a hited által diktált szabályok követésére kényszerítenek. Legfőképpen pedig: az állam semmilyen helyzetben ne kívánja előírni senkinek, hogy milyen vallást vagy politikai ideológiát kövessen. Ez a szekularizmus. A szabad döntés joga saját gondolataink, hitünk felől. Állami szinten.

Ma Magyarországon a kereszténység lett a hivatalos állami ideológia. Nem mintha ennek az állami kereszténységnek bármi köze lenne valamilyen bibliai vagy jézusi tanításhoz, de ez nem is fontos. Ami ennél fontosabb, hogy Magyarországon mindössze 5 millió keresztény él. Ha a magyar kormány, a magyar állam a szekularizmust, a szekuláris értékeket (szabadság és emberi jogok, egyházak és állam szétválasztása, plurális demokrácia) semmibe veszi, ne adj' isten harcot folytat ellene, azzal szükségszerűen minden állampolgárt, aki nem a hivatalos (keresztény) ideológiát kívánja követni, másodrangúnak ítél, kiközösít, és megfoszt a minden embert ugyanolyan mértékben megillető alapvető jogoktól. Ma Magyarország lakosságának a fele tartozik a másodrangú állampolgár kategóriájába. Az egyik 5 millió ember egyenlőbb a másik 5 milliós "kisebbségnél". 5 millió nem keresztény, tehát 5 millió nem kívánatos személy országa vagyunk. De ne aggódjunk, az állam missziós hadjáratot folytat ezekért az elveszett lelkekért is.

Ennek az államvallási hadjáratnak a legszembetűnőbb terepe az oktatás. Állami évnyitó egy templomban, szabadon választható hittan és (keresztény) erkölcstan, nacionalista és (keresztény) vallási tananyagok a legkülönbözőbb tankönyvekben (irodalom, környezetismeret, ének-zene), a többségében keresztény egyházaknak átadott rengeteg iskola... Mindaz, ami a felvilágosodás óta a demokrácia, a tudomány, az oktatás és a társadalmi pluralizmus területén történt, ma néhány törvénnyel, rendelettel és határozattal itt foszlik semmivé a szemünk előtt. És ami a legrémisztőbb: a gyermekeink már tudni sem fognak arról, hogy léteztek más alternatívák, hiszen még a történelemértelmezést is állami (keresztény) kézbe veszik. Így azt a munkát, amit a keresztény egyházak eddig nem tudtak elvégezni, most az állam elvégzi helyettük: tömegesen gyárt nekik (és persze magának) új híveket.

religious education v3.jpg

Az oktatási reform eredményeképp a magyar iskolák többé nem gondolkodni tanítják meg a gyermekeket, hanem arra, hogy miről mit gondoljanak.

Ezért együtt mindazokkal, akik vallási meggyőződésüktől függetlenül hisznek a demokráciában, az emberek egyenjogúságában, az önálló véleményalkotás és gondolkodás fontosságában, az állam vallási semlegességében és így a szekuláris értékekben, egyre hangosabban és egyre erőteljesebben kívánunk hangot adni annak, hogy a kereszténység államvallási szintre helyezésével nemhogy nem értünk egyet, de kikérjük magunknak! És határozottan állítjuk, hogy akiknek ebben az ügyben a leginkább fel kellene szólalniuk, azok éppen maguk a keresztény egyházak, amennyiben nem akarják magukat politikailag kompromittálni, amennyiben nem akarják a lelki üzenetüket politikaira cserélni, amennyiben nem akarják hitüket a politika főpapjai részére 30 ezüstért megtagadni és áruba bocsátani. Minden szekulárisan gondolkodó keresztény, minden más vallású és minden vallás nélküli magyar állampolgár nevében követeljük:
Szekuláris iskolát!
Szekuláris alkotmányt!
Szekuláris jogállamot!

Címkék: oktatás kereszténység szekularizmus

23 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr825603840

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.05. 13:26:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2013.11.04. 15:45:35

A szekuláris állam nem egyenlő az antiklerikális állammal.
Nekem úgy tűnik a szerző(k) a néhai SZDSZ felfogása szerint viszonyulnak a kereszténységhez.
Éppen eléggé szekuláris az állam Vatikáni szerződéssel együtt is (nota bene Kádárnak is volt szerződése a Vatikánnal). Az állam és az egyházak szétválasztásának elve nem tiltja (nem zárja ki) az állam és az egyházak együttműködését.

Európa igenis a kereszténységnek köszönketően lett az ami. A humanizmus is a kereszténység berkein belül virágzott ki. A kereszténység a társadalmi lét szempontjábol elsősorban mint erkölcsi és életvezetési modell jelenik meg és csak másodsorban mint vallás. Ha az egyházakat eltiltanánk az erkölcsi tanítások átadásától, akkor kitől tanulnák meg a gyerekek pl. hogy lopni bűn? Majd a bíróságon ahol elítélik lopásért 2 hét közmunkára vagy 3 év fegyházra ha nagyra sikerül?

Még valami: El lehet e képzelni bármilyen mai kultúrális produktumot a keresztény kultúrkör által közvetített bibliai irodalmi motívumkincs nélkül?

DrGehaeuse 2013.11.04. 16:03:41

Majd' el felejtettem: Kossuth -tól Bibó -ig sok-sok nagy demokrata gondolkodó egyházi iskolába járt (és templomba is) mégse lett belőlük inkvizítor vagy bigott egyházfi. Még a híres nóbeldíjasaink között is akad szép számmal aki a Fasori Evangélikus Gimnázium nebulója volt. Ne is beszéljünk az irodalmi ikonokról Arany-tól Babits-ig, Csokonai-tól Mikszáth -ig.

Altezza 2013.11.04. 18:40:18

@DrGehaeuse:
Komolyan azt gondolod, hogy akinek nem szól az egyház, hogy nem szép dolog lopni, az tolvaj lesz? Komolyan azt gondolod, hogy csak a vallás adhat erkölcsi normákat?
Nevezz meg nekem egyetlen olyan erkölcsi alapokon nyugvó dolgot, amire kizárólag egy vallásos, de legalábbis egyházi tanításban részesült ember képes!

Az meg, hogy mit köszönhetünk a kereszténységnek, az mindenestre eléggé kérdéses.

DrGehaeuse 2013.11.04. 20:28:30

@Altezza:
Nagyon örülök a reflexiójának!
Nem gondolom azt, hogy erkölcsi tanítást csak az egyházak tudnak közvetíteni. Viszont ezen a területen az egyházaknak mindenki másnál több a tapasztalata. Másrészt a tanításaik koherens renszert alkotnak. Nem pusztán az erkölcsileg elfogadhatatlan vagy tiltott magatartást tartalmazza, hanem egy pozitív mintát is próbál adni arra, hogyan éljen az ember úgy, hogy ne kerüljön konfliktusba az emberi közösséggel és a természettel. Egy ilyen pozitív mintát mások is adhatnak. Amikor az ember felnő el fogja dönteni, akarja e az életét úgy élni ahogy az egyház sugallja vagy sem. A legnagyobb ateista gondolkodók között is vannak akik egyházi nevelést kaptak, mégis más útra léptek. Az ateista neveltetésü emberek elől sem lehet elzárni az evangéliumot. Elég ha a HIT gyülekezetére gondolunk...

Altezza 2013.11.04. 20:54:49

@DrGehaeuse:
Keresztesháború, inkvizíció, boszorkányüldözés, a nők semmibevétele, a melegek megbélyegzése a biblia olyan remek tanításai mint ezek:

Mózes 5. 22:28
Ha valaki egy el nem jegyzett szűz lánnyal találkozik, megragadja, és vele hál, és rajtakapják őket,akkor az a férfi, aki vele hált, adjon a lány apjának ötven ezüstöt, a lány pedig legyen a felesége, mivel erőszakot követett el rajta; nem is szabad elbocsátania egész életében.

Mózes 5. 22:11
Ne öltözz gyapjúból és lenből vegyesen szőtt ruhába.

1 Kor 14:34
Az asszonyok hallgassanak az összejöveteleken, mert nem szabad nekik szólniuk; hanem legyenek engedelmesek, amint a törvény is mondja.

Máté 5.
Amikor imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik az emberek szeme láttára szeretnek imádkozni a zsinagógában meg az utcasarkon, hogy mutogassák magukat! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz! S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.

Mózes 5. 20:9
Mert valaki szidalmazza az ő atyját vagy anyját, halállal lakoljon; atyját és anyját szidalmazta; vére rajta.

Példabeszédek 5:15-17
A magad kútjából igyál vizet, és csörgedező vizet a magad forrásából! Ne folyjanak forrásaid az utcára, és patakjaid a terekre! Egyedül tiéid legyenek, ne oszd meg másokkal!

1 kor 11:14
Nem tanít-e titeket maga a természet is arra, hogy ha a férfi hosszú hajat növeszt, szégyenére válik.

És még hosszan lehetne sorolni a fügefák elátkozásán át a további hasznos erkölcsi útmutatásokat.

Ezek azok a tapasztalatok, amikre alapozva kellene tanítani az embereket?
Amúgy a világ populációjának 70%-a egyáltalán nem hisz a kereszténységben, Ők mind erkölcstelenek?

Semmilyen vallásra vagy azok tanítására sincs szükség ahhoz, hogy valaki erkölcsösen éljen.

Waldi! 2013.11.04. 20:58:02

Az egyhazak sok mindennel rendelkeznek, csak koherens tanitassal nem. Koherens vilagnezet a tudomanyos vilagnezet, az egyhazak csak kapaszkodnak, hogy ne valjanak teljesen nevetsegesse a hiveik szembeben es probaljak atertelmezni tanaikat, hogy azok bar kesessel, de kovessek a vilag aktualis erkolcsi felfogasat.
Egy osszehasonlito vallastortenettel vagy egy dialogusra epulo erkolcstannal semmi baj nem lenne, azon kivul, hogy helyette celszerubb lenne tenylegesen hasznosithato tudast, kepessegeket atadni az ifjusagnak.

DrGehaeuse 2013.11.04. 21:41:12

@Altezza:
Nem vitatom, hogy az írásokban sokminden van ami ellentmondásban van magával Jézus Krisztus tanításával is. Önmagában ez még nem ok a kereszténység vagy a júdaizmus kriminalizálására.
Ilyesmire a vallástól teljesen független tudományból is lehet példákat felhozni. Valaha (alig többmint 100 éve) a csillagászok körében tényként kezelték, hogy a Marson csatornák vannak és értelmes lények lakják (amivel akkor pont az egyház állt szemben leginkább).

Altezza 2013.11.04. 21:49:08

@DrGehaeuse:
Nem hinném, hogy kriminalizáltam. Mindössze arra próbáltam rávilágítani, hogy a keresztény tanításokat azzal hitelesé tenni, hogy a kereszténység rendelkezik a legnagyobb erkölcsi tapasztalatokkal nem igazán elfogadható.
Ami a csillagászatot illeti, amennyiben a keresztény egyházon múlik, még mindig azt tanítják, hogy a föld a világegyetem középpontja. Galilei tudna mesélni...

Ahogy írtam, nem gondolom, hogy bármelyik vallást, vagy az azokhoz tartozó egyházakat kellene a mai társadalmaknak erkölcsi útmutatóként követni.
Véleményem szerint a vallások és egyházak az emberiség fejlődésének legnagyobb kerékkötői.

DrGehaeuse 2013.11.04. 21:51:53

@Altezza:
http://vilagtudomany.hu/index.php?data[mid]=7&data[id]=674&tevedesek_vigjateka

DrGehaeuse 2013.11.04. 22:08:41

@Altezza:
Klasszikus Marxista érvek. Ezzel én nem tudok mit kezdeni. Nem tisztem az egyházakat megvédeni, erre vannak nálam hivatottabb s képzettebb emberek is. Nekem az egészben csak az érdekes, hogy a szekularitás követelése mögött - ahogy én látom - valójában egyfajta egyházakkal szembeni averzió és türelmettlen intolerancia húzódik meg. Mintha a szekularitás gondolata ex catedra kijelentve magasabb rendü érték lenne mint bármely más meggyőződés.

DrGehaeuse 2013.11.04. 22:15:05

Elnézést kérek a türelmetlen az redundáns az intoleranciával :)

darkgreen 2013.11.05. 10:03:01

@DrGehaeuse: Nem. Ezek nem marxista érvek. Az a probléma, hogy az egyházak azért fonódnak össze a hatalommal, mert a hatalom ideológai legitimációját hivatottak biztosítani. Amelyik egyház erre nem képes, az elég hamar eltűnik. Ebből az is következik, hogy a szekularizmus megöli az egyházakat, és ezzel az egyházi vezetők tökéletesen tisztában is vannak.

Az egyházak ideológia legitimációjára pedig annál nagyobb szüksége van egy hatalomnak, minnél zsarnokibb.

pátyi 2013.11.05. 15:40:24

"A demokratikus társadalmi párbeszéd alapján áll, melyet egymástól különböző felfogású emberek alakítanak közösen, egymás és a világ egyre jobb megismerése és megértése által, az egyéni különbözőségek elfogadása és a jövő társadalmáért vállalt közös felelősség alapján. Európa alapja a párbeszéd, és nem a kinyilatkoztatás."
Nagyon szép ez a megfogalmazás, csak a valósághoz nem sok köze van. Elég beleolvasni a különböző posztokba, azok kommentjeibe, hogy lássuk, mennyire távol van a valóság ezektől a szép elvektől. Nem kulturált vita zajlik ezeken az oldalakon, hanem gyűlölködés, a másik véleményének, személyének alázása, semmibe vétele. Ez nemcsak az internetes oldalakra igaz, hanem a világ politikai pártjaira, hatalmaira is.
Tehát vannak szép demokratikus elvek az egyik oldalon, amit naponta semmibe vesznek.

Miért van ez így?
Véleményem szerint azért, mert alapvetően hibás a "modern, felvilágosult" ember önmeghatározása. A mai ember nem ismeri önmagát, nem ismeri a világot, illetve nem igaz az, amit a világról és benne önmagáról gondol és állít. Az embert jónak hiszi, elsősorban önmagát, de ez tévedés. Az ember alapvetően gyáva, gyűlölködő, kapzsi, hiú és lehetne sorolni a negatív jelzőket.

A keresztyénség, Jézus tanítása, a Biblia egy tükröt tart az ember elé. Ember, te gonosz és rossz vagy! A Biblia erre hoz ezernyi példát. bemutatja az esendő, elbukó embert, aki folyamatosan ellenkezik Istennel. A mai ember is állandóan ezt teszi.

A Biblia, Isten azonban mutat az embernek kiutat is. Egy életformát, mert a keresztyénség nem egy ideológia, amit koronként lecserélnek. Hol lesz már a liberális demokrácia 50-100 év múlva?

Másik tévedés az emberről, hogy képes irányítani az életét, a világot, vagy annak belátható részét. A saját gondolatait sem képes irányítani, nemhogy a környezetét.
Jézus élete, tanítása viszont azt is mutatja, hogy az ember képes megváltoztatni a világot, de ezt magán kell elkezdeni.

Tévedés az is, hogy az erkölcs, az közmegegyezés, kor és kultúra függő. Ez nem így van. Szerintem létezik egy abszolút igazság. Ma a társadalom, az emberek többsége ezt hiányolja. Ezért beszélhetünk csak jogszolgáltatásról és nem igazságszolgáltatásról.

krepler 2013.11.05. 21:10:44

a kereszténység és a liberális gondolkodás egyáltalán nem állnak távol egymástól. egyházi iskolába érettségiztem, és arra tanítottak, hogy gondolkodjunk önállóan, igyekezzünk minél széleskörűbben informálódni, és ennek alapján keressük az igazságot.
talán nem véletlen, hogy a magyar nobel-díjasok többsége piarista diák volt vagy a fasori evangélikus gimnáziumban érettségizett.
azt pedig, hogy az egyházaknak nincs konzisztens világképük, csak az mondja, aki nem ismeri azt. talán a legjobban kidolgozott világképe a katolikus egyháznak van (mint a legnagyobb társadalmi szervezettel rendelkező keresztény formációnak). ennek fontos része, hogy az egyház természettudományos területen nem illetékes! az egyházon belül képesek a több ezer éves bibliai szövegeket helyén értelmezni: és figyelni arra, hogy azokban nagyon sok korhoz kötött (tehát mai ésszel már hibás) gondolat van - ugyanúgy nem korrekt, ha bármely más tudományág több ezer éves szövegeit teljes mértékben, szó szerint akarnánk bevasalni. nemigen van olyan zsidó vagy keresztény felekezet, amely teljes mértékben, szó szerint akarná a teljes bibliát alkalmazni - akkor miért teszi ezt bárki antiklerikálisként?
ps. a magyar hírlapos cikk rémes marhaság. a kereszténység nem európa vallása akar lenni, hanem az egész világé (jobb esetben) szelíd(!) meggyőzéssel. európán viszont akkor is ott van a kereszténység keze nyoma, ha egyetlen templombajáró se marad: a cikk szerint kárhoztatott balliberális gondolkodás gyökere a zsidó-keresztény kultúrkör :)

Zb74 2013.11.07. 17:10:09

Arra azért - állást nem foglalva - felhívnám a szerzők figyelmét, hogy Orbán szerint az "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz" szöveg egy idézet, amely Robert Schumantól, az egyesült Európa egyik alapító atyjától való.

mép 2013.11.09. 05:28:12

Egyetértés lenne jó az állam működése szempontjából az alapértékeknél. Pl.:
A Tízparancsolat utolsó hét pontját az iskolarendszer minden szintjén, a szintnek megfelelő módon tanítani kellene. Sőt az óvodákban akár mondókaként is, mint az emberiség sok évezredes tapasztalatának lényegét.
Manapság éppen azt tapasztaljuk meg, hogy a férfi - nő - házasság viszonyok felrúgása rengeteg, helyrehozhatatlanul sérült felnőttet és gyermeket eredményez, és a liberális szemlélet eredményeképpen általános iskoláink felét már be kellett zárni.

A Magyarok Nagyasszonya fogalom, a vele kapcsolatos értékek talán a legfontosabbak, hogy a nők Nőként, a fériak Férfiként jól érezzék magukat, megbecsüljék egymást, és a gyermekek is megtapasztalhassák a szerető családot.

Úgy látom, Orbán Viktor érteni véli a lényeget, így jó lenne, ha szavaiba nem magyaráznának bele semmit, nem magyaráznák félre, azokat úgy kell érteni, ahogy mondta.

Mai aktualitásként múltunk egy kevésbé ismert darabja(Evangélium mindennap idézet):
Ma a Lateráni Szent János-bazilika felszentelését ünnepeljük. Ez a Rómában
található bazilika a pápa székesegyháza, valamint „a város és a
földkerekség minden templomának anyja és feje.” A bazilika a IV. század
elején épült, I. Szilveszter pápa szentelte fel a Legszentebb Üdvözítő
tiszteletére. Később Keresztelő Szent Jánost és Szent János apostolt is a
templom védőszentjévé nyilvánították. Jelentőségét tekintve egyedül a
vatikáni Szent Péter-bazilika előzi meg. A Lateráni-bazilikát tartjuk az
első nyilvános keresztény templomnak, hiszen amikor a császár a milánói
rendeletben engedélyezte a keresztény vallás szabad gyakorlását, ebben a
templomban ünnepelték először nyilvánosan a szentmisét. Korábban a föld
alatti katakombákban és magánházaknál gyűltek össze a keresztények az
Eucharisztia ünnepére. A bazilika magyar vonatkozása, hogy egyik
mellékhajójában II. Szilveszter pápa sírja fölött egy márvány domborművön
két jelenet van: a felső részen a Magyarok Nagyasszonya előtt hódolatát
kifejező Szent István és Szent László király látható, alatta pedig az a
jelenet, amikor a pápa átadja a Szent Istvánnak szánt királyi koronát az
Asztrik apát vezette magyaroknak.

Gyingizik 2013.11.11. 08:18:34

A cikkíró tévedésben leledzik. A társadalomnak kell valami spirituális értékrend. A kozmopolita-globalista "értékrend"-ről bebizonyosodott, hogy működésképtelen, valamint hogy a pénzvilág szolgálatában áll. Más, kidolgozott, értékrend per pillanat nincs. (Az iszlám, buddhizmus stb. nem az európai gondolkodásnak való, nincs infrastruktúrája stb.). Így tehát a Zóórbánnak igaza van, amikor a kereszténységet nyomatja. Mert nincs alternatívája: a kozmopolita-materialista-globalista világnézet a hétköznapokban gyorsbüfé kultúrát, mónika sót, szoft drogokat, népességszám-csökkenést, nihilizmust, pszichés betegségeket stb. hozott. Ennél még a kereszténység is jobb, igen.

calabria007 (törölt) 2014.01.16. 13:44:43

@Gyingizik:

pl. a katolikus értékrend is szupranacionális

calabria007 (törölt) 2014.01.16. 13:45:35

@Gyingizik:

az felhánytorgatott dolgok inkább az un. jóléti államhoz kötődnek

calabria007 (törölt) 2014.01.16. 13:46:10

@Gyingizik:

az ÁLTALAD felhánytorgatott dolgok inkább az un. jóléti államhoz kötődnek

Gyingizik 2014.01.16. 13:50:34

@calabria007: Amely (egyelőre) jóléti államok egyben a szabad piacos, kozmopolita-globalista értékrend zászlóshajói.

Gyingizik 2014.01.16. 13:53:29

@calabria007: Elméletben talán igen, de a gyakorlatban nem szupranacionális. Pl. csángók katolikus hitük által tudják megtartani magyarságukat az ortodox románokkal szemben, magyarok Szűz Mária kultusza, Mexikóiak csontvázas Mindenszentek ünnepe, Fülöp-Szigeteken keresztre feszítés stb. mind azt bizonyítja, hogy az egyes népek nemzeti öntudatuknak megfelelően élik meg katolikusságukat.
süti beállítások módosítása