HTML

Magyar Szekuláris Egyesület

A Magyar Szekuláris Egyesület célja a tudományos és tényeken alapuló kritikus gondolkodásra való egyéni és közösségi igény erősítése, és ezáltal a társadalomban jelenlevő dogmatikus és ideológiai alapú diszkrimináció és igazságtalanság csökkentése, a társadalmi felelősségtudat és igazságosság elősegítése, az egyház és állam szétválasztása és a szekuláris értékek népszerűsítése.

MSZE a Facebook-on!

Friss topikok

  • klebit: Én nem értek ezekhez a blogokhoz, de az ateizmus isten tagadást jelent... semmiképpen nem bármi me... (2022.01.22. 18:32) Mi a szekularizmus?
  • Világnézet Netes Napló: Isten tudományosan vizsgálható, már a hazai ateisták szerint is erkolcstan.blog.hu/2021/03/20/ist... (2021.04.17. 12:58) Anya, Apa! Ateista vagyok.
  • Eszter 50: Üdvözletem! A homoszexuálisok megkövezésétől azért tekint el az Egyház annak ellenére, hogy a homo... (2020.10.21. 17:02) A tudatlanság magabiztossága
  • Janos DrWittredi: @Hovirag: " A védelmi lefedettség hiánya világszerte kanyaró járványokat okozott,..." "Az UNICEF... (2019.08.18. 13:18) Dühös tudós válasza egy oltásellenes posztra
  • F.M.J.: @TanBá: "A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri." - Tehát a szentség az, am... (2019.04.12. 09:17) Izland eltörölte a blaszfémiatörvényt!

Címkék

adózás (1) Alaptörvény (3) alkotmány (2) Államvezetés (1) Angela Merkel (1) Ateista sörözés (2) ateizmus (5) augusztus 20 (1) Ayaan Hirsi Ali (1) Balog Zoltán (1) blaszfémia (2) Budapest Pride (1) buddhizmus (1) Carl Sagan (1) cenzúra (1) Civil Rádió (2) coming out (1) Daniel Dennett (1) Deák Ferenc (1) demokrácia (4) diszkrimináció (1) egyház (5) egyházfinanszírozás (7) egyházkritika (1) egyházpolitika (1) egyháztörvény (2) emberi jogok (2) engesztelő kápolna (1) ENSZ (1) erkölcstan (4) Esztergom (1) Európa (2) facebook (1) Fekete György (1) felhívás (1) felsőoktatás (1) felszentelés (1) Ferenc pápa (1) filozófia (1) filozófiai kávéház (1) Franciaország (1) fundamentalizmus (1) GMO (1) görögkatolikus egyház (1) háború (1) hittan (4) Hívatlanul (2) Hoffmann Rózsa (2) homoszexualitás (3) humanizmus (2) IHEU (1) Ingersoll (1) interjú (3) iszlám (2) Izland (1) Jakab Attila (6) játék (1) karácsony (1) Károli Gáspár Református Egyetem (1) KDNP (3) Kennedy (1) Kerényi Imre (1) kereszténység (9) Kozmosz (1) Köztársaság (1) köztársaság (2) kritikus gondolkodás (4) laicitás (1) liberalizmus (1) Liberalizmus (1) LMBTQ (3) Magyar Katolikus Egyház (3) Magyar Művészeti Akadémia (1) Magyar Református Egyház (1) Magyar Szekuláris Egyesület (3) MAKÚSZ (1) Mindfullness (1) művészet (1) Natália nővér (1) Neil deGrasse Tyson (1) Nemzeti Hitvallás (1) Nemzeti Színház (1) Nemzetközi Olimpiai Bizottság (1) Normafa (1) Nyíltan Szekuláris Nap (1) nyílt levél (1) Obama (1) oktatás (9) október 23 (1) olimpia (1) Orbán Viktor (4) Oroszország (1) Pedofília (1) politika (3) Putyin (1) reformkor (1) Rétvári Bence (1) Sam Harris (2) Semjén Zsolt (2) Stephen Fry (1) Stephen Hawking (1) Steven Pinker (1) Sunday Assembly (1) Szekuláris Klub (1) szekularizáció (3) szekularizmus (33) színház (1) Szíria (1) Szocsi (1) szólásszabadság (3) tanévnyitó (1) történelem (3) tudomány (4) tudományos ismeretterjesztés (1) tüntetés (3) Vallás (1) vallási erőszak (1) vallásszabadság (1) Vatikán (1) Vatikáni szerződés (1) védőoltás (1) vegyes házasság (1) Vidnyánszky Attila (1) Címkefelhő

Miközben édes szülőhazánk, e lángoktól ölelt kis ország Battonyától Nemesmedvesig rezsiháborúját vívja a világ-SZDSZ Moszkvából, Brüsszelből és Washingtonból vezérelt pénzszivattyúi ellen, szeretnénk felhívni a kormány figyelmét egy eddig méltatlanul hanyagolt, szűz területre, melyről elfeledkezett az unortodox gazdaságpolitika. Nem elég, hogy ez az iparág nem adózik és luxusprofitot vág zsebre, de rendkívül tehetős, tőkeerős anyacégekkel rendelkezik, akik hosszútávon gondolkodnak, ezért a bankok és energetikai cégekhez hasonlóan zokszó nélkül fizetik majd ki a különadóknak nevezett váltságdíjat. A kárhozott lelkek piacának újraosztását a - kodifikációs remekmű -  egyházi törvény által üdvözlendő lépésnek találjuk, de azt mégsem tartjuk egy erős államhoz méltónak, hogy az egyházak holmi mutyizással, születésnapi hálaadó imával, szószékről előadott agitációval vagy egy kevésbé kritikus televíziós csatornával válthassanak működési engedélyt.

Bár korábban úgy tűnt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentése alapján, hogy a kisbabák már három hónappal előre megérezték az egykulcsos adó hatását, és kedvük lett megszületni, azonban a trend mégsem bizonyult tartósnak, és a születésszám soha sem látott mélységbe zuhant, ami népességcsökkenést okoz. Ilyen demográfiai viszonyok között az egyházaknak is meg kell érteniük, hogy nem tartható fent az eddigi gyakorlat, hogy ingyen hozzáférhetnek egy olyan egyre csökkenő számú, korlátos jószághoz, mint a hiszékeny lelkek, sőt 10 és 100 milliárd forintokat kapnak a térítési tevékenységük finanszírozására. Amikor szorgos népünk élethalálharcát vívja, akkor a bizniszegyházaknak is ki kell venniük a részüket a fülkeforradalom rezsiháború anyagi támogatásából. Nem állhatunk meg félúton. Hány hadosztálya van a Vatikánnak? Ellenben a kincseskamráik tele vannak arannyal.

orban-rezsidémon-03_1.jpg

Javaslatunk tehát a következő: vezessünk be egyházi koncessziós díjat! Ahelyett, hogy az állam továbbra is pénzzel tömné őket, azok az egyházak, amelyek Magyarország területén üzleti és hitéleti tevékenységet kívánnak folytatni, fizessenek területi vagy létszám alapú engedélyezési díjat. Ha a vezetékes és mobil telefonszolgáltatók, műsorszolgáltatók, dohánytrafikok is kipengetik, akkor majd pont legnagyobb kincsünkről, a magyar emberekről mondanánk le ingyen? Meg is érdemelnek némi fegyelmezést: most, hogy többszázezer ártatlan nebulót hajtottunk a karmaik közé, köszönet helyett értetlenkednek, hogy ki fogja kifizetni a hittankönyvet és a hittantanárok nyári vakációját, és még az egyházi esküvő állami szintre emelése ellen is ágálnak. Nem érdemelnek ezek a hálátlanok mást, mint az egyházi koncessziós díjat! Vagy létszám vagy területalapú koncessziók kiírását támogatnánk, ezen utóbbi esetben illeték ellenében megengednénk a "számhordozás" lehetőségét.

Az egyházügyi koncessziós adó bevezetése a szokásos forgatókönyv szerint működne. Először bevetjük az egyházellenes propagandát: pedofil ügyek, paloták, luxusprofit stb. Amikor a közvéleményt sikerült az egyházak ellen fordítani, akkor bedobjuk a koncessziós adó ötletét. Ha az egyházak vagy az ellenzék azzal riogatnak, hogy ezzel megnövekednének a hívők költségei, akkor majd szokás szerint azt mondjuk, hogy a lelkekért folytatott nagy versenyben az egyházaknak nem lesz módjuk arra, hogy a hívekre áthárítsák a díjat. Az anyaegyházak meg kénytelenek lesznek külföldről pótolni a veszteséget, ha nem akarnak piacot veszteni. Ha mégis akadékoskodnának, akkor majd megfenyegetjük őket, hogy nem kapnak felmentést a számviteli törvény alól, sőt eltöröljük az adómentességüket is. Na, ugye.

Címkék: egyház adózás egyházfinanszírozás

5 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularis.blog.hu/api/trackback/id/tr275523523

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fizessenek koncessziós díjat az egyházak! 2014.11.10. 20:28:59

Fizessenek koncessziós díjat a hazánkban működő internacionalista egyházak!

Trackback: Vallásreform és az új egyház-finanszírozás 2013.09.22. 19:15:27

Vallásreform és az új egyház-finanszírozás egy új értékrendet teremt és végre tényleg az az irány, melybe Magyarországnak el kellene indulnia ahhoz, hogy mostani nehéz helyzetéből ki tudjon törni. Ha úgy látjuk, hogy a vallásreform törvény gyakorlati m...

Trackback: Szórakoztató Valláskritika megosztotta 2013.09.22. 19:12:45

ezt a blogbejegyzést. Tehát a közösségi oldal több tízezres havi aktív olvasójához is eljut. Aki többet is tudni akar tudni az olvassa el ezt a rövid összefoglalót, vagy kattintson rá az oldalra: facebook.com/szorakoztato.vallaskritika  &...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.09.21. 13:30:12

Gondoltam mar ide is irok, mert a (fejekben levo) sotetsegnek bizony el kell oszolnia.
Tehat az alapvetes most itt az, hogy a "tortenelmi" (ebben a kategoriaban magam sem hiszek) egyhazak szolgai duskalnak az adofizetok penzeben, mikozben nyakunkon a nemzethalal (negymillio ehezo nyomorult). Es kozben az egyhazak (a szerzo egyebkent nem fejti ki pontosan mely' felekezetekre gondol, igy kenytelen vagyok talalgatn) SEMMI hasznos dolgot nem tesznek, mikozben ontik belejuk a manit zsakszam.
Itt most a reformatus lelkeszek es gyulekezetek "gazdagsagarol" irnek egy par szot - a tobbieket nem ismerem, igy itt nem talalgatnek (azt majd a vegen teszem). A gyulekezettel rendelkezo lelkeszek illetmenye havi netto 60e forint, a segedlelkeszek fizeteset a presbiterium gazdalkodja ki (nem az adofizetok nehezen megkeresett forintjaibol jon). A lelkesz jutattasaihoz tartozik egy szolgalati lakas (ingyen), de a rezsit szinten a hivek "dobjak ossze" az egyhazfenntartoi jarulekbol (beceneven tized, de mindenki annyit ad amennyit tud, a lenyeg a rendszeresseg es ezaltal a tervezhetoseg). Ha a "tuzrevalo" nem jon ossze (mert a lelkesz egy szorvanygyulekezetet vezet, ahol keves es nagyon szegeny ember el) akkor az egyhazkerulet kipotolja a hianyzo osszeget. Lehet meg penzt kapni a szervezett hitoktatasert is, de itt se sulyos tizezrekre kell gondolni. Aztan van meg a perselypenz, de abbol se fog senki meggazdagodni.
Es a feladatok... Misszios tevekenyseg, lelki egeszseggondozas, heti alkalmak (ifjusagi bibliaora, konfirmacios felkeszito, bibliaora az idosebbeknek, korus alkalmak, presbiteri talalkozo stb.). Aztan beteglatogatasok, temetes, nyari taboroztatasok, tudomanyos munkak, konferenciak, civil aktivitasok. A nagyobb varosi gyulekezetek rendelkez(het)nek ingatlanokkal es lehetnek sajat vallalkozasaik is (felteve, hogy van a hiveknek erre penzuk adakozni). Ilyenkor a legtobbszor a lelkesz egyben a vallalkozas konyveloje.
Falun - de ez a varosban sem ritka - a lelkeszeknek van "polgari" foglalkozasuk is, forditanak, nyelvorakat adnak, de volt olyan is aki szorolapozott estenkent. Es 0-24-ben lelkesz a lelkesz, barmikor csoroghet a telefon. Ezert jar jo esetben havi 100e es lakas. Az egyhazakra (es azok intezmenyfenntartasara) forditott evi 35mrd eppen fele az MTVA eves koltsegvetesenek, es 20%-a az evente a BKV-ba belepumpalt osszegnek. Ez biztos olyan sok, ezert adjak el meg a lelkuket is az egyhazak. En - ismetelten - benne lennek abban, hogy az egyhazak tartsak el magukat, de akkor pl. a nyugdijasok is tegyek ugyanezt, vagy a BKK se menjen kozadakozasbol.
A szekularizacio az en (modern) olvasatomban elsosorban az egyen es az allam szetvalasztasat kell, hogy jelentse. Ez lehetne a donto lepes, ezzel valthatnank ki magunkat ebbol az ezereves rabsagbol, az egyhazi tamogatasok szerepe molyfing ebben a kepletben.

2013.09.21. 13:43:55

Opsz.. Most vettem eszre, hogy ados maradtam a vegso valasszal. A mai Magyarorszagon a legpenzmosobb es az orszagbol penzt kivivos egyhaz NEM rendelkezik zsido-kereszteny gyokerekkel. Lehet talalgatni, de tolem megfejtest ne varjatok, mert akarok bajt magamnak.
Ps.: nem a hubbardistak es nem is a bakonyi indianok.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2014.02.26. 08:33:16

Ezen javaslatotokat kicsit továbbvittem egy politikai plakát formában. Természetesen nem feledkeztem meg róla, hogy ez ti vetettétek fel előbb, mint én és mi.

www.facebook.com/nekedisjar/photos/a.1518860601673142.1073741828.1518345555057980/1533242816901587/?type=1&stream_ref=10
süti beállítások módosítása